Οικιακή αποταμίευση
Share This Article
Όλοι έχουμε σκεφτεί πώς θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε, έστω και λίγο, τα οικονομικά μας και να μειώσουμε τις σπάταλες ώστε να αποταμιεύσουμε κάποια χρήματα από τον μηνιαίο μισθό που λαμβάνουμε. Σε αυτή την σκέψη έχω μπει μυριάδες φορές και εγώ, έχοντας διαβάσει αρκετά βιβλία και χρησιμοποιήσει αρκετά εργαλεία ώστε να επιτύχω κάποιους στόχους.
Η αλήθεια είναι, όμως, ότι η ζωή έχει γίνει πολύ πιο ακριβή, με αποτέλεσμα να μην φτάνει ούτε ένα ευρώ για αποταμίευση. Τα ενοίκια είναι ακριβά, ο πληθωρισμός συνέχεια καλπάζει και από τον μηνιαίο μισθό μάς περισσεύουν ψίχουλα. Ας προσπαθήσουμε, έστω και λίγο, να σκεφτούμε αισιόδοξα και να απολαύσουμε πιο μινιμαλιστικά την ζωή, δίνοντας προτεραιότητα σε απολαύσεις που χρειαζόμαστε και σε αντικείμενα που έχουμε ανάγκη.
Ξεκινώντας, ο στόχος της αποταμίευσης απαιτεί, αρχικά, από εμάς πειθαρχία, καθαρούς στόχους και περιορισμό των περιττών δαπανών και απολαύσεων. Ξεκινάς μινιμαλιστικά με περιορισμό τον απολαύσεων και απολαμβάνοντας τα απλά πράγματα. Διότι, καμία φορά, «στα απλά είναι τα ωραία».
Εφόσον έχεις αποφασίσει ότι θα αφοσιωθείς και θα πειθαρχήσεις, πρέπει να κάνεις τις εξής ερωτήσεις στον εαυτό σου, ώστε να ελέγξεις το αν είσαι πραγματικά έτοιμος. Αυτές οι ερωτήσεις θα σε αφυπνίσουν και θα σου δώσουν ένα έναυσμα για να ξεκινήσεις αυτή την προσπάθεια.
Οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις είναι:
- Είμαι έτοιμος, πραγματικά, να ξεκινήσω την μέθοδο αυτή;
- Πόσα εισπράττω κάθε μήνα;
- Πόσα από αυτά ξοδεύω;
- Τί στόχους θέλω να θέσω και σε πόσο καιρό μπορώ να τους επιτύχω;
(οι στόχοι πρέπει να είναι ρεαλιστικοί και να συμβαδίζουν με τις υποχρεώσεις σου και το εισόδημά σου)
- Πόσα μπορώ να αποταμιεύσω;
- Τί πραγματικά χρειάζομαι ή έχω ανάγκη;
Έπειτα, το επόμενο βήμα είναι να καταγράψουμε τα έσοδα και τα έξοδα που έχουμε μηνιαίως. Η καταγραφή μας βοηθά να εντοπίζουμε το που δαπανώνται τα περισσότερα χρήματα και αν αυτά καταναλώνονται ποιοτικά ή όχι.
Παρακάτω παρατίθεται μια ενδεικτική φόρμα καταγραφής εσόδων – εξόδων.
Σημείωση: Αυτή η φόρμα που παρατίθεται είναι μια ενδεικτική απεικόνιση ενός μέσου ελληνικού νοικοκυριού. Φυσικά οι ανάγκες του κάθε σπιτιού διαφέρουν.
Κατεβάστε την, πατώντας επάνω στα μπλέ γράμματα.
Καταγραφή οικιακών οικονομικών
Η φόρμα αυτή βλέπουμε ότι χωρίζεται σε δυο μέρη: στα έσοδα και στα έξοδα.Στα έσοδα εισέρχεται ό,τι μπαίνει στο «ταμείο» του σπιτιού, όπως είναι ο μισθός, η πώληση κάποιου δικού μας αντικειμένου ή κάποιο πιθανό επίδομα που λαμβάνεται. Στην μορφή των εξόδων παρατηρούμε ότι έχουμε τα αναγκαία έξοδα, όπως είναι το ενοίκιο, το Super Market, οι λογαριασμοί του σπιτιού, τα έξοδα μετακίνησης και τα έξοδα των παιδιών. Επίσης, παρατηρούμε ότι υπάρχουν τα δευτερεύοντα έξοδα τα οποία ανήκουν στα έξοδα της ψυχαγωγίας και της ευχαρίστησης, πιθανώς ταξίδια αναψυχής, ανέσεις και συνδρομές.
Τέλος, στα έκτακτα έξοδα υπολογίζονται ζημίες σπιτιού (περιλαμβάνει και τον οικιακό εξοπλισμό), ζημίες αυτοκίνητου, έξοδα υγείας και άλλα απροσδιόριστα έκτακτα έξοδα.
Στο τέλος της φόρμας υπάρχει το ισοζύγιο της αποταμίευσης.
Έπειτα από την καταγραφή προσθέτουμε τα έσοδα και τα έξοδα βλέποντας την συνολική εικόνα.
Η απλή οικονομική σχέση που συνδέει τα έσοδα, τα έξοδα και την αποταμίευση είναι η παρακάτω:
Έσοδα – έξοδα = Αποταμίευση.
Για να ισχύσει αυτή η σχέση και για να γίνει η αποταμίευση τα έσοδα πρέπει να είναι πάντα μεγαλύτερα από τα έξοδα. Σε περίπτωση που τα έξοδα είναι μεγαλύτερα από τα έσοδα, τότε θα έχουμε αρνητική αποταμίευση, δηλαδή δεν μπορεί να γίνει αποταμίευση. Αν τα έσοδα και τα έξοδα είναι ίσα με το μηδέν, τότε έχουμε ουδέτερη αποταμίευση. Τέλος, το ποσό που θα μείνει στο τέλος του μήνα παραπέμπεται προς αποταμίευση.
Το επόμενο βήμα στην μέθοδο της αποταμίευσης είναι η σύγκριση μεταξύ δυο μηνών. Τον πρώτο μήνα καταγραφής πάντα έχουμε μια εικόνα για το που δαπανούνται τα χρήματά μας. Στον δεύτερο αυτή η εικόνα βελτιώνεται και, έτσι, κάπου εδώ πρέπει να κάνουμε την πρώτη σύγκριση για το πού και το πώς δαπανώνται τα χρήματά μας.
Συστήνεται να γίνει καταγραφή για μια περίοδο τεσσάρων μηνών και, έπειτα, να γίνει σύγκρισή τους ώστε να έχετε πλήρη εικόνα για το πού δαπανώνται τα χρήματα. Έπειτα, εφαρμόστε την μινιμαλιστική προσέγγιση του τί έχετε πραγματικά ανάγκη, ώστε να αυξήσετε τα ποσά της αποταμίευσης.
Βέβαια, αυτός είναι ένας περισσότερο λογιστικός τρόπος προσέγγισης στην καταγραφή των οικονομικών ενός νοικοκυριού. Προσαρμόστε τον στις δίκες σας ανάγκες και προτιμήσεις.
Μια ακόμα προσέγγιση στην αποταμίευση είναι και ο κανόνας 50-30-20 που προσεγγίζει την αποταμίευση με το έξης τρόπο: το 50% των εσόδων σπαταλάται για τα αναγκαία έξοδα, το 30% αυτών για τις επιθυμητές δαπάνες (δαπάνες απόλαυσης και άνεσης) και το 20% του πηγαίνει για αποταμίευση.
Μερικές συμβουλές για βελτίωση των εσόδων
- Επιλογή προϊόντων που είναι σε προσφορά ή σε μειωμένη τιμή από το σούπερ μάρκετ.
- Επιλογή προμηθευτών που σας δίνουν το ίδιο προϊόν φθηνότερα.
- Πάντα να κάνετε σύγκριση προϊόντων και εταιριών με βάση την τιμή.
- Αν διαθέτετε προϊόντα σε καλή κατάσταση και, πλέον, δεν τα χρειάζεστε να τα πουλήσετε μέσω ίντερνετ ή social media.
- Μείωση κατανάλωσης έτοιμου φαγητού και υπηρεσιών με συνδρομές.
- Εύρεση και διεκδίκηση επιδομάτων που δικαιούστε.
- Χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Για παράδειγμα χρήση φωτοβολταικών στο σπίτι.
Ο παραπάνω τρόπος που αναπτύχθηκε είναι μια προσωπική προτίμηση, καθώς προσφέρει καθαρή εικόνα των οικονομικών. Η σωστή δουλειά γίνεται με καταγραφή, σύγκριση και λήψη αποφάσεων για βελτίωση των οικονομικών. Απαιτεί πειθαρχία και θέληση. Δεν απαιτεί γνώσεις λογιστικής, μόνο απλών μαθηματικών. Βελτιώνει και πειθαρχεί τον χαρακτήρα μας και πραγματοποιεί τους στόχους που θέτουμε για υψηλότερες αγορές πέραν του καθημερινού ποσού. Όλοι μπορούμε να το κάνουμε. Τέλος, μην είστε ιδιαίτερα αυστηροί με την αποταμίευση. Πάντα να επιβραβεύετε τον εαυτό σας με ένα δώρο που πάντα θέλετε να αγοράσετε και να του το προσφέρετε.
Σειρά άρθρων: Χρήσιμα εργαλεία επιτυχίας
Εισαγωγικό άρθρο: Αναπτύσσοντας μια δεξιότητα
Πρωτο αρθρο: Θεσπίση ημερήσιων στόχων