Προχωράω Vs Συγχωρώ!
Share This Article
Δύο έννοιες με τελείως διαφορετικές εκδοχές!
Συχνά, όταν αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα ή μία κατάσταση, λέμε στον εαυτό μας «Δεν πειράζει, καιρός είναι να τους συγχωρήσω ώστε να προχωρήσω παρακάτω». Αναρωτήθηκε κάνεις ,όμως, από εμάς ποια είναι η ουσιαστική διαφορά αυτών των δύο λέξεων “συγχωρώ” και “προχωράω”;
“Συγχωρώ”
Αρχικά, η συγχώρεση δεν σημαίνει ,απαραίτητα, να συγχωρείς τους ανθρώπους ή τις καταστάσεις που σε πληγώσανε αλλά ,αντίθετα, να κατανοήσεις και να αγαπήσεις το ίδιο σου τον εαυτό μέσα από αυτές!
Έτσι μέσω της δύναμης της κατανόησης και βάζοντας τον εαυτό σου στην θέση του «Θύτη», ενώ ταυτόχρονα ανακαλώντας στην μνήμη σου γεγονότα ή καταστάσεις που βίωσες, ίσως μπορέσεις να δεις καθαρά την πραγματικότητα.
“Προχωράω”
Προχωράω παρακάτω είναι μια έννοια που η σύγχρονη εποχή την έχει διαφθείρει ή μάλλον την έχει μετατρέψει σε κάτι σχεδόν εγωκεντρικό. Στην ουσία το “προχωράμε παρακάτω” είναι για εμάς, όχι για τα άτομα ή τα συμβάντα που έχουμε θεωρήσει πως συγχωρέσαμε. Αν απλώς προχωρήσουμε παρακάτω, ξεχνάμε την κατανόηση ή την συγχώρηση και στην θέση τους βάζουμε τον εγωισμό, που έχει ως βάση την εκδίκηση. Έτσι η ουσία της συγχώρεσης χάνεται καθυστερώντας την πρόοδο της πραγματικής έννοιας “προχωρώ”, που είναι στην ουσία να επουλώσουμε τα ψυχολογικά μας τραύματα.
Τέλος, ακολουθώντας και εξασκώντας τα εννιά βήματα της πραγματικής συγχώρεσης, θα σε βοηθήσουν να προχωρήσεις παρακάτω.:
Πρώτον: αναγνώρισε τα συναισθήματά σου.
Να αισθάνεσαι και να μην αγνοείς ό,τι νιώθεις. Μίλα στους πιο κοντινούς σου ανθρώπους και πες τους για οτιδήποτε σε πλήγωσε. Ανέλυσέ τους τι δεν ήταν “σωστό” στην κατάσταση που βίωσες ώστε να σε κατανοήσουν.
Δεύτερον: η συγχώρηση είναι για δικό σου όφελος.
Υποσχέσου στον εαυτό σου να κάνεις ο’τι είναι καλύτερο για εσένα. Βάλε κάποια όρια στους ανθρώπους ,ακόμα και στα συναισθήματα που τρέφεις για αυτούς, ειδικά εάν πέφτεις συχνά «θύμα εκμετάλλευσης».
Τρίτον: μην περιμένεις την επανασύνδεση.
Η συγχώρεση δεν σημαίνει ,απόλυτα, επανασύνδεση, ειδικά με τα άτομα που σε έχουν πληγώσει. Αυτό που στην ουσία πρέπει να ψάξεις για το δικό σου καλό είναι η αίσθηση της ηρεμίας και της ξεκούρασης ώστε να αποσυμφορηθείς από την ένταση των συναισθημάτων.
Τέταρτον: κατανόησε ότι το παρελθόν επισκιάζει το παρόν.
Κυρίως η στενοχώρια είναι η πηγή των «θλιμμένων» συναισθημάτων μας, τα οποία προήλθαν από ένα γεγονός ή μία φράση που μας είχε πληγώσει βαθιά, είτε πριν από 10 λεπτά είτε πρίν από 10 χρόνια. Με αυτό τον τρόπο η συγχώρεση λειτουργεί ως φάρμακο στα «τραυματισμένα» συναισθήματα, ώστε να επουλωθούν.
Πέμπτον: Μάθετε να ελέγχετε τον εαυτό σας.
Οποιαδήποτε στιγμή νιώσετε κάποια αναστάτωση ή ακόμα μια μικρή κρίση πανικού, εξασκείστε μια απλή τεχνική αναπνοής. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και εκπνεύστε ώστε να σταματήσετε το σώμα από τον «πανικό» και να βοηθήσετε το μυαλό σας να βρεθεί σε μια κατάσταση ηρεμίας.
Έκτον: Μπορείς να ελέγξεις μόνο εσένα.
Κάνεις από εμάς δεν μπορεί να ελέγξει απόλυτα τις καταστάσεις ή τους ανθρώπους, όσο και αν προσπαθήσουμε. Σταματήστε ,λοιπόν, να περιμένετε πότε θα σας «δώσουν» κάτι οι «θύτες» για αυτά που τους έχετε προσφέρει. Έχετε την δύναμη να ελέγξετε μόνο τις δικές σας σκέψεις και πράξεις.
Έβδομον: η ζωή μας αλλάζει ξεκινώντας από τον ίδιο μας τον εαυτό.
Να θυμάσαι ότι η καλύτερη εκδίκηση είναι μια ήρεμη και όμορφη ζωή. Εστιάζοντας συνέχεια στον «τραυματισμένο» εσωτερικό σου κόσμο δίνεις ενέργεια στις καταστάσεις ή τους ανθρώπους που σε πλήγωσαν. Αντίθετα μάθε να αναζητάς την αγάπη, την ομορφιά και την καλοσύνη που υπάρχει γύρω σου ,όσο ελάχιστη και να είναι.
Όγδοον: Μπορείς να αλλάξεις την ιστορία σου.
Αν θέλεις, μπορείς να γίνεις ο πρωταγωνιστής της δικής σου ιστορίας. Απλά αλλάζεις το νόημά της από δραματική σε μια ιστορία επιτυχίας. Γράφεις ένα νέο σενάριο με νέα συναισθήματα, νέους πρωταγωνιστές στην ζωή σου και νέα σχέδια. Μαθαίνουμε από τα λάθη και πρωταγωνιστούμε στο δικό μας έργο σαν δεξιοτέχνες.
Ένατον: Προχώρησε
Αντί να επαναλαμβάνεις συνεχώς το πόνο στο μυαλό σου, βοήθησε τον εαυτό σου να αναζητήσει καινούργιες εμπειρίες, φίλους ακόμα και κάποιες νέες δραστηριότητες για να επούλωσει τις πληγές του. Διότι μέσα από τις δραστηριότητες αυτές πραγματικά ελευθερώνεις ταυτόχρονα την σκέψη και την ψυχή σου.
Τα παραπάνω βήματα είναι αποτέλεσμα μιας μακροχρόνια έρευνας του Πανεπιστημίου του Stanford…
Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας θυμίσω να ακολουθείτε τον χρυσό κανόνα : «Συμπεριφερθείτε στους άλλους όπως θα θέλατε να σας συμπεριφερθούν.»
Διότι έτσι θα αποφεύγετε να πληγώνεστε ή να πληγώνετε ,άθελά σας, τους άλλους.
Πηγές: psychologytoday.com