Η μείωση του προσδόκιμου ζωής λόγω της κατανάλωσης γρήγορου φαγητού
Share This Article
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ανέλυσαν 5.800 τρόφιμα, αξιολογώντας τις επιπτώσεις τους στην υγεία βάσει συστατικών, όπως λιπαρά, θερμίδες και ζάχαρη. Ενώ τροφές όπως τα χοτ ντογκ, η πίτσα και τα μακαρόνια με τυρί αποδείχτηκαν επιζήμιες, άλλες όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο αποδείχτηκαν ωφέλιμες για τη μακροζωία.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα χοτ ντογκ ήταν τα πιο επιζήμια τρόφιμα, ακολουθούμενα από αλλαντικά, όπως το προσούτο, που αφαιρεί 24 λεπτά ζωής, και τα σάντουιτς, που μειώνουν τη διάρκεια ζωής κατά 13,6 λεπτά.
Τα χοτ ντογκ περιέχουν νιτρώδη και νιτρικά άλατα, τα οποία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.
Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου για διαβήτη.
Παράλληλα, τρόφιμα όπως το μπέικον και τα μπέργκερ , που αφαιρούν 6 και 9 λεπτά ζωής αντίστοιχα, θεωρούνται επίσης επικίνδυνα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά και ζάχαρη.
Τα μπιφτέκια μπορεί επίσης να μαγειρεύονται σε φυτικό λάδι που μπορεί να περιέχει ενώσεις – όπως αλδεΰδη – που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.
Aνησυχία υπάρχει και για γλυκαντικές ουσίες όπως η ασπαρτάμη που χρησιμοποιείται στα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, οι οποίες -σύμφωνα με την έρευνα- μας στερούν 12 λεπτά ζωής, καθώς μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι υψηλές συγκεντρώσεις αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη αποδείξει τη σχέση αυτή στους ανθρώπους.
Αντίθετα, η κατανάλωση φυστικοβούτυρου σε σάντουιτς φάνηκε να προσθέτει 32 λεπτά υγιούς ζωής.
Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι προσθέτουν 24 λεπτά, ενώ τα φρούτα 10.
Σύμφωνα με τη Δρ. Ολίβια Ζολιέ, τα οφέλη του φυστικοβούτυρου είναι ιδιαίτερα σημαντικά, ενώ το ψωμί, ειδικά ολικής άλεσης, θεωρείται ουδέτερο ή ελαφρώς ωφέλιμο.
Συμβουλές για μια καλύτερη διατροφή
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αντικατάσταση 10% των ημερήσιων θερμίδων από φρούτα και λαχανικά αντί για επεξεργασμένα κρέατα μπορεί να προσθέσει 48 λεπτά στη ζωή μας. Η υιοθέτηση μιας πιο φυτικής διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου και άλλων ασθενειών, βελτιώνοντας σημαντικά τη μακροζωία.
Η μελέτη καταδεικνύει τη σημασία μικρών αλλαγών στη διατροφή, που μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία μας.
Όπως τονίζει η Δρ. Ζολιέ: «Η ανάγκη για διατροφικές αλλαγές για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας είναι ξεκάθαρη. Στοχευμένες αλλαγές μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη χωρίς να απαιτούν δραστικές διατροφικές αλλαγές».