Η γνώση προσφέρει σοφία
Share This Article
Ίσως ένα από τα πιο μαγικά πράγματα στην ζωή μας είναι να γεμίζουμε τον εγκέφαλό μας με γνώση. Σκέψου, απλά, ότι ο εγκέφαλος είναι ένας μυς και τα βάρη εκγύμνασής του είναι η γνώση. Η απόκτηση της γνώσης δεν αποσκοπεί ,μόνο, στο να σε κάνει πιο επιτυχημένο και έξυπνο, αλλά επιδιώκει να βελτιώσει και την αντίληψή σου για τα πράγματα που εξελίσσονται γύρω σου.
Η εξέλιξη και η απόκτηση της γνώσης είναι ένας ,εφόρου ζωής, αγώνας. Ξεκινάει από όταν είμαστε μικροί και συνεχίζει έως και την ενηλικίωσή μας ή ,ίσως, το τέλος της ζωής μας. Μας κάνει σοφότερους και μας βοηθάει να εξελίσσουμε το πνεύμα μας.
Γνώση και διάπλαση εγκέφαλου
Όταν μαθαίνουμε κάτι νέο, πραγματοποιούνται σημαντικές αλλαγές στον εγκέφαλό μας, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας νέων συνδέσεων μεταξύ των νευρώνων μας. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «νευροπλαστικότητα». Πρόκειται για την ικανότητα του εγκεφάλου μας να αλλάζει, δηλαδή να δημιουργεί, να ενισχύει, να δυναμώνει ή να διαλύει παλαιές συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων. Όσο περισσότερο εξασκείτε την ίδια γνώση, τόσο ισχυρότερες γίνονται αυτές οι συνδέσεις. Καθώς οι συνδέσεις σας ενισχύονται, τα μηνύματα μεταδίδονται όλο και πιο γρήγορα, καθιστώντας τα πιο αποτελεσματικά.
Εδώ είναι που σκέφτομαι πόσο δίκιο είχανε οι πρόγονοί μας με την φράση «επανάληψη μήτηρ μαθήσεως».
Γνώση και λήψη αποφάσεων
Η γνώση ή η απόκτηση πληροφοριών για ένα συγκεκριμένο θέμα επηρεάζει το «πώς» παίρνουμε τις αποφάσεις στην ζωή μας. Αυτό γίνεται διότι, όταν έχεις ολιστική γνώση ενός αντικειμένου, παίρνεις πιο ορθή απόφαση, μειώνοντας ,έτσι, το ρίσκο της.
Στο χώρο εργασίας ,αυτή, μπορεί να βελτιώσει την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα κάποιου ,μειώνοντας ,έτσι, περιττές εργασίες και εκμηδενίζοντας την άθελη δημιουργία αστοχιών. Επιπλέον, προσφέρει ευελιξία και ποικιλία στις αποφάσεις που μπορεί να λάβει κάποιος για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Τέλος, το αποτέλεσμα των αποφάσεων εξαρτάται πάντα και από τον τρόπο που διαχειρίζεται ο καθένας μας αυτές τις αποφάσεις. Σκεφτείτε ,λοιπόν, προσεκτικά πριν πάρετε μια απόφαση που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το μέλλον σας.
Η διάδοσή της
Η διάδοση της γνώσης, αν το σκεφτείτε λίγο, έχει φέρει στην σημερινή του ακμή το ανθρώπινο γένος και γέννησε τις επιστήμες ,μέσω της πολύτιμης συμβολής της. Μια από τις βασικές ακαδημαϊκές αρχές είναι η ανιδιοτελής διάδοση αυτής. Λογικό, γιατί αν δεν υπήρχε η καταγραφή και η διάδοσή της θα επιστρέφαμε σε ένα είδος γνωστικού μεσαίωνα.
Τα οφέλη της διάδοσης της γνώσης μπορούν να συγκριθούν με αυτά της κοινωνικοποίησης του ανθρώπου. Με λίγα λόγια, δυναμώνει τους δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων, προσφέρει αισιοδοξία καθώς και οργάνωση στην ζωή μας. Επιπλέον, μπορεί να μας βοηθήσει να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί στον χώρο εργασίας μας και να ενδυναμώσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων. Τέλος, η μετάδοση της γνώσης μπορεί να συνεισφέρει στην καινοτομία που ,με την σειρά της, θα βελτιώσει την ζωή μας. Ο λόγος είναι απλός.. η γνώση ταξιδεύει μέσα σε πολλά διαφορετικά μυαλά, τα οποία την επεξεργάζονται διαφορετικά το καθένα, με αποτέλεσμα ,κάποιο από αυτά, να γεννήσει μια νέα καινοτόμα ιδέα με την ήδη υπάρχουσα πληροφορία.
Όπως πολύ σοφά ανέφερε ο ιστορικός Robert Boyce «Η γνώση είναι δύναμη αλλά ,όταν διαμοιράζεται, η δύναμή της πολλαπλασιάζεται».
Ο λόγος συγγραφής αυτού του άρθρου ήτανε να τονιστούν τα οφέλη της διάδοσης της γνώσης. Ο ίδιος ακριβώς λόγος της δημιουργίας αυτού του Blog. Να διαδώσουμε τις γνώσεις μας και τις ανησυχίες μας πάνω στο νου, την ψυχολογία και την ευεξία, βελτιώνοντας την ζωή των συνανθρώπων μας. Καλό μας ταξίδι λοιπόν…
Πηγές:
kids.frontiersin.org
www.elium.com
Βελτίωση άρθρου: Μοιράζοντας την γνώση