Δεν υπάρχουν αδιέξοδα
Share This Article
Πολλές φορές στην ζωή μας νιώθουμε ότι είμαστε σε αδιέξοδο, αλλά στην πραγματικότητα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αυτό συμβαίνει γιατί, ανάλογα με τον χαρακτήρα και τη διαδρομή του καθενός μας, συνηθίζουμε να βλέπουμε τα πράγματα μέσα από μία και μόνο οπτική.
Σύμφωνα με τον κανόνα των τεσσάρων, σε μια απαιτητική κατάσταση υπάρχουν τέσσερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε:
- Να αλλάξουμε την κατάσταση
- Να φύγουμε από την κατάσταση
- Να αποδεχτούμε την κατάσταση
- Να αλλάξουμε εμείς, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν
Ένα τυπικό παράδειγμα μπορούμε εύκολα να το αντλήσουμε από την παρακάτω ιστορία.
«Μια φορά και έναν καιρό ζούσε , σε ένα εύπορο βασίλειο, ένας πολύ πιστός βοηθός του βασιλιά. Όλα φαίνονταν ιδανικά στην ζωή του, εκτός από το γεγονός ότι ο βασιλιάς ποτέ δεν ήταν ικανοποιημένος από τις υπηρεσίες του. Σκεφτόταν ότι ο βασιλιάς ήταν για εκείνον ένας μεγάλος δυνάστης που τον κάνει να τρέχει όλη την ώρα για να τον ευχαριστήσει, αλλά ό,τι και να κάνει τίποτα δεν καταφέρνει να τον ικανοποιήσει. Κάτι που τον έφερνε στα όρια της απόγνωσης.
Σύμφωνα με τον κανόνα των τεσσάρων που αναλύσαμε πιο πάνω, ο βοηθός του βασιλιά στην ιστορία μας έχει τέσσερις επιλογές.
Η πρώτη δεν μπορεί να εφαρμοστεί, μιας και ο βασιλιάς είναι εκλεγμένος νόμιμα από τον λαό και έχει νόμιμα αυτό το χρίσμα.
Η δεύτερη επιλογή , βέβαια, έχει προοπτικές. Εάν ο βοηθός της ιστορίας μας νιώθει ότι ο βασιλιάς είναι ένας δυνάστης που τον ωθεί να μην θέλει να ξυπνήσει το πρωί για να τον υπηρετήσει, τότε ίσως θα ήταν σοφό να σκεφτεί να φύγει από το βασίλειο, ίσως σε ανεύρεση ενός νέου, πιο ευγενικού και αγαπητού.
Η Τρίτη επιλογή, επίσης είναι εφικτή. Μπορεί ο βοηθός να σκεφτεί να αποδεχτεί αυτή την συμπεριφορά του βασιλιά, σκεπτόμενος ίσως και κάποια επιπλέον πράγματα. Μήπως είναι πολύ συναισθηματικός και δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του; Μήπως είναι λίγο υπερβολικός; Καλό είναι να τα αναλογιστεί όλα αυτά πριν φτάσει στο μοιρολατρικό : ό,τι και να κάνω δεν τον ικανοποιεί.
Όσο αναφορά την τέταρτη επιλογή, ίσως ο βοηθός να πρέπει να αλλάξει την δική του οπτική και συμπεριφορά απέναντι στον βασιλιά. Μήπως είναι αυτός που δεν φέρεται σωστά στον βασιλιά και προκαλεί αυτή την συμπεριφορά; Εάν όχι, τότε θα μπορούσε ίσως να συζητήσει μαζί του τους λόγους που τον οδηγούν σε αυτή. Ίσως έτσι προκύψει μια ουσιαστική εποικοδομητική συζήτηση.
Στην προκειμένη περίπτωση, ο βοηθός συνειδητοποίησε ότι ήταν λίγο υπερβολικός στις πεποιθήσεις του για τον βασιλιά. Και αυτό γιατί, συζητώντας μαζί του, διαπίστωσε πως είχαν πέσει στην αντίληψή του κάποια λάθη και παραλήψεις που σωστά τον οδήγησαν σε μια πιο αυστηρή στάση απέναντί του.
Βέβαια, ο κανόνας των τεσσάρων μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε κατάσταση στην ζωή μας που μας φαίνεται ως αδιέξοδο. Η πίστη και η γνώση των επιλογών μας μας κινητοποιεί και μας βγάζει από το τέλμα. Μας δίνει καινούρια προοπτική και δύναμη για να απολαύσουμε και να διεκδικήσουμε την ζωή μας».
Συμπερασματικά, τα τείχη και τα αδιέξοδα τα υψώνουμε εμείς και μόνο εμείς. Οι διαφορετικές επιλογές και πόρτες είναι πάντα εκεί για να τις αξιοποιήσουμε, αρκεί να βγούμε από το τέλμα που μας θολώνει την καθαρή σκέψη και την κρίση μας. Θυμηθείτε: δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Υπάρχουν διαφορετικές πόρτες επιλογών για τις οποίες έχουμε τα κλειδιά. Οπότε εάν μία δεν ανοίξει, είναι μάλλον σοφό απλά να ανοίξουμε την επόμενη. Μπορούμε!