Αναπτύσσοντας μια νέα δεξιότητα
Share This Article
Όλοι έχουμε την ανάγκη να κάνουμε την ζωή μας λίγο καλύτερη από ο,τι είναι τώρα, να βελτιώσουμε σημαντικά μέρη της προσωπικότητάς μας και να διορθώσουμε κάποια ελαττώματά μας.
Η έννοια της αυτοβελτίωσης έκανε έντονη την παρουσία της τα τελευταία είκοσι χρόνια και έγινε συνώνυμο του προσωπικού μόχθου για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων , καθώς και της βελτίωσης του εαυτού μας.
Όσον αφορά την παρουσία αυτής στον χώρο εργασίας, Η αυτοβελτίωση χρησιμοποιείται από πολλούς για την εξέλιξη των δεξιοτήτων τους και για να πάνε ένα σκαλοπάτι παραπάνω την καριέρα τους. Όμως αυτό εξαρτάται τόσο από εμάς, όσο και από τρίτους παράγοντες, όπως είναι το φυσικό μας ταλέντο και η θέλησή μας για να δαμάσουμε τις νέες, αυτές , δεξιότητες.
Όπως ανάφερε ο Heidi Grant Halvorson, ψυχολόγος και ομιλητής σε θέματα επιχειρήσεων και προσωπικού, «Σε αυτόν τον σύγχρονο κόσμο, ο οποίος είναι γεμάτος ανταγωνισμό και εξέλιξη, ο καλύτερος τρόπος δεν είναι να γίνεις έξυπνος, αλλά να μάθεις τεχνικές ή να χρησιμοποιείς εργαλεία που σε κάνουνε να δουλεύεις εξυπνότερα».
Ακόμα ο ίδιος συστήνει ότι πρέπει να αναπτύξεις νέες δεξιότητες με τρόπο ώστε να ταιριάζουν στην προσωπικότητά σου. Στην ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων ή καινούριων εργαλείων απαιτούνται συγκεκριμένα βήματα και κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ώστε να αφομοιωθούν.
Αρχικά, ξεκίνα με μικρά βήματα.
Κάνε το να φαίνεται εύκολο, μην σκέφτεσαι ότι δεν μπορείς. Η επανάληψη αυτής της συνήθειας θα σε κάνει να θέλεις να συνεχίσεις την προσπάθεια. Να θυμάσαι , η θέληση να αλλάξεις είναι ένας σημαντικός παράγοντας εξέλιξης και , όσο δουλεύεις, τόσο ευκολότερο γίνεται.
Να έχεις υπομονή με τον εαυτό σου.
Πολλοί από εμάς αφήνουμε την προσπάθεια γιατί δυσκολευόμαστε να αφομοιώσουμε την αλλαγή. Κατά την γνώμη μου δύσκολη είναι πάντα η αρχή, στο τέλος ,όμως, μαζεύεις τους καρπούς της αλλαγής. Οπότε χρειάζεται αρκετή υπομονή ώστε να καταφέρεις αυτό που φαντάζει δύσκολο. Επίσης, έχε υπόψιν ότι αν ξεκινήσεις να αλλάζεις μια συνήθεια, οι επόμενες αλλαγές γίνονται πιο εύκολες.
Εντόπισε τα λάθη σου.
Ο καλύτερος τρόπος για να αφομοιωθεί αυτή η νέα συνήθεια ή δεξιότητα είναι να εντοπίζεις που έχασες τον έλεγχο, δηλαδή που δεν ήσουνα αφοσιωμένος στον στόχο σου. Σύμφωνα με το ρητό του αρχαίου ποιητή Μενάνδρου« Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού» το οποίο σημαίνει ότι το να κάνεις το ίδιο λάθος δυο φορές δεν είναι γνώρισμα σοφού ανθρώπου. Τέλος, αν νιώθεις ότι μπορεί να χάσεις τον έλεγχο στην αφοσίωση αυτής της δεξιότητας, ζήτησε βοήθεια από τα σωστά άτομα. Δεν είναι άβολο να παραδεχθείς την αδυναμία σου, όλοι νιώθουμε ευάλωτοι κάποιες στιγμές
Να τεστάρεις την ετοιμότητά σου.
Εφόσον η αφοσίωσή σου και η εκπαίδευση με τον εαυτό σου έδωσε καρπούς, δοκίμασε αν η δεξιότητα αυτή έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αν εντοπίσεις κάποιες αστοχίες μπορείς να κάνεις βελτιώσεις ώστε να τελειοποιήσεις το αποτέλεσμα της προσπάθειάς σου. Τόλμησε να την διδάξεις και σε άλλους, διότι όταν διδάσκεις κάτι σε άλλους μπορείς
να το αφομοιώσεις έως 100% (βλ. Πυραμίδα Μάθησης).
Μην αναπαύεσαι, βελτιώσου.
Όταν έχεις πέτυχει τον σκοπό σου, επειδή οι απαιτήσεις συνέχεια μεταβάλλονται ή αυξάνονται, μπορείς να βρεις τρόπους να βελτιώσεις ό,τι έχεις χτίσει. Εντόπισε τις νέες ανάγκες και προσάρμοσε την δεξιότητά σου με βάση αυτές. Η ανησυχία είναι γνώρισμα των επιτυχημένων ανθρώπων, γιατί να μην γίνεις κι εσύ ένα από αυτούς;
Η ταχεία απόκτηση δεξιοτήτων είναι ,πλέον, περισσότερο απαίτηση παρά επιλογή για να επιτύχετε σε αυτό που θέλετε. Ακόμα, ρωτήστε τον εαυτό σας :«Τι είναι αυτό που μου αρέσει» και κάντε το πράξη. Σιγά σιγά θα αισθανθείτε την αμέτρητη ικανοποίηση για την μάθηση και ,επίσης, θα ανοίξουν νέες πόρτες στην καριέρα σας. Οπότε, μείνετε συνεπείς στον στόχο!
Πηγές: hbr.org
Σειρά άρθρων: Κερδίζοντας το όνειρο