Πως η Τεχνητή Νοημοσύνη αρχίζει να εισβάλλει στην καθημερινότητά μας
Share This Article
Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι η τεχνολογία που επιτρέπει σε έναν υπολογιστή ή ένα λογισμικό σύστημα να σκέφτεται ή αλλιώς να «αναλύει» δεδομένα και να συμπεριφέρεται σαν τον άνθρωπο. Αποτελεί την εξομοίωση την ανθρώπινης ευφυΐας από υπολογιστές ή ρομπότ και έχει ως στόχο να αφομοιώνει την ανθρώπινη συμπεριφορά ή σκέψη και να δίνει μετέπειτα λύσεις σε διάφορα ζητήματα. Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιεί κάποια ‘’μοντέλα” εκπαίδευσης τα οποία έχουν ως στόχο την αποθήκευση πληροφορίων για την μετέπειτα λήψη ‘’έξυπνων’’ αποφάσεων. Με την αποθήκευση ολοένα και περισσοτέρων πληροφορίων , αυτά είναι σε θέση να λειτουργούν αυτόνομα στη λήψη αποφάσεων. Στη σημερινή εποχή, η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκει ευρεία εφαρμογή σε πολλούς τομείς. Τη συναντάμε σε ρομποτικά συστήματα, καθώς τα ρομπότ αποτέλεσαν και την πρώτη μορφή εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά επίσης σε λογισμικά ή πληροφοριακά συστήματα.
Aκούστε αυτο το άρθρο και σε podcast👇
Τα θετικά στοιχεία της Τεχνητής Νοημοσύνης
Η τεχνητή νοημοσύνη παρουσιάζει αρκετά θετικά στοιχεία, μερικά εκ των οποίων είναι η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λήψη αποφάσεων και η σωστότερη πρόβλεψη με βάση την ευρεία βάση δεδομένων που χρησιμοποιεί. Αυτό το δεύτερο στοιχείο μάς οδηγεί στο επόμενο ‘’θετικό’’ επακόλουθο της σωστότερης πρόβλεψης που είναι η μείωση τυχών λαθών σε υπολογισμούς καθώς επίσης και η μείωση του χρόνου που απαιτεί μια διαδικασία. Ένα άλλο παράδειγμα αποτελεί η εφαρμογή της στην ιατρική για την πρόβλεψη και καταπολέμηση των ασθενειών.
Τα αρνητικά στοιχεία της Τεχνητής Νοημοσύνης
Μπορεί ,όμως, να παρουσιάζει και αρνητικά στοιχεία, ένα εκ των οποίων είναι το υψηλό κόστος εφαρμογής, ειδικά στα πρώτα στάδια εφαρμογής ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης. Το κόστος αυτό συμπεριλαμβάνει το αρχικό κόστος ενός λογισμικού συν του κόστους εκπαίδευσης προσωπικού για την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον. Η έλλειψη συναισθήματος αποτελεί ακόμη ένα αρνητικό χαρακτηριστικό της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς η εφαρμογή είναι μεν σε θέση να παράγει ένα αποτέλεσμα ή να ολοκληρώσει μια εργασία, αλλά δεν μπορεί να επιδείξει συναίσθημα. Για παράδειγμα, η εξυπηρέτηση πελατών είναι ένας κλάδος στον οποίο είναι προτιμότερο να παρέχεις αποτέλεσμα με συναισθηματική χροιά, καθώς ο πελάτης αντιλαμβάνεται την παρουσία του ανθρώπου που τον βοηθά να επιλύσει ένα πρόβλημα ή να απαντήσει στα ερωτήματά του.
Ένα ακόμη αρνητικό χαρακτηριστικό της τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί, επίσης, η κατάργηση ειδικοτήτων ή θέσεων εργασίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή του εργασιακού περιβάλλοντος και την δημιουργία νέων αναγκών σε βάθος χρόνου. Η συνθήκη αύτη μπορεί να παρουσιάσει πρόβλημα στο εργατικό δυναμικό, καθώς χάνονται θέσεις εργασίας και ο μόνος τρόπος να παραμείνει κάποιος σε αυτή είναι η επιπλέον εκπαίδευσή του ή ακόμη και η αλλαγή ειδικότητας.
Η τεχνητή νοημοσύνη, καθώς παρατηρείται, ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια, ήρθε για να μείνει και να αλλάξει για τα καλά την καθημερινότητά μας. Προβλέπεται πως θα παρουσιάσει ευρεία εφαρμογή σε πολλούς τομείς στο άμεσο μέλλον, μερικών εκ των οποίων είναι η αυτόνομη οδήγηση, η ιατρική ή οι αυτοματισμοί στην γραμμή παραγωγής προϊόντων. Μένει να αποδειχθεί κατά πόσο τα θετικά στοιχεία είναι αρκετά να υπερκαλύψουν τις αρνητικές εφαρμογές που μπορεί να έχει στην καθημερινότητά μας.