Η δύναμη της σκέψης
Share This Article
Η σκέψη είναι η δύναμη του μυαλού να αναλύει εικόνες ή γεγονότα που έχουμε ακούσει ή έχουμε βιώσει και να μας οδηγεί σε συμπεράσματα στη διαμόρφωση γνώμης και άποψης για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας. Η δύναμή της σκέψης είναι ένα από χαρακτηριστικά του ανθρώπου που δεν μπορεί να ελεγχθεί ή να καθοδηγηθεί από άλλους, τουλάχιστον όχι με άμεσο τρόπο. Κάνεις δεν μπορεί να ελέγξει το τι σκεφτόμαστε, τι νοιώθουμε η αντιλαμβανόμαστε για τον κόσμο γύρω μας, εκτός και μόνο αν εξωτερικεύσουμε αυτά που πιστεύουμε ή μας απασχολούν. Η δύναμή της σκέψης είναι η απόλυτη ελευθερία του μυαλού μας να επεξεργάζεται, να αναλύει, να φαντάζεται, να επινοεί και άλλοτε να εφαρμόζει αυτά που σκέφτηκε ή απλά να μας βοήθησε στο να ταξιδέψουμε ‘’νοητά’’ σε μια δική μας φανταστική πραγματικότητα.
Aκούστε αυτο το άρθρο και σε podcast👇
Η σκέψη ειναι ελεύθερη
Η σκέψη αποτελεί την κινητήριο δύναμη του ανθρώπινου εγκεφάλου στο να αναλύει χωρίς περιορισμούς και με απόλυτη ελευθερία. Το μυαλό είναι αυτό που γνωρίζει τι επιθυμούμε συναισθηματικά και τι ζητά το σώμα μας. Η σκέψη μας βοηθά στο να ταξιδεύουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή σε μέρη που δεν μπορούμε να επισκεφτούμε η σε γεγονότα τα οποία πια ανήκουν στο παρελθόν. Γεγονότα, στιγμές ή πρόσωπα τα οποία μας σημάδεψαν.
Η σκέψη αποτελεί δύναμη για τον άνθρωπο καθώς βοηθά στην λήψη αποφάσεων και επίσης συμβάλλει στην δημιουργικότητα και εφαρμογή ιδεών. Η σκέψη λοιπόν χρειάζεται καλλιέργεια για να είμαστε σε θέση να έχουμε ορθή κρίση και να μπορούμε να λαμβάνουμε σωστές αποφάσεις. Η καλλιέργεια στης σκέψης μπορεί να γίνει με βιωματική γνώση ή γνώση από εμπειρίες άλλων ή από γνώση μέσω εξειδίκευσης και μελέτης σε κάποιο αντικείμενο. Μπορεί επίσης να μας βοηθήσει σε κρίσιμές στιγμές μας που χρειάζεται να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις για την μετέπειτα πορεία της ζωής μας. Η σωστή κρίση μας οδηγεί μόνο σε σωστές αποφάσεις.
Η σκέψη μας έχει την απόλυτη ελευθερία πλεύσης ως προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, δίχως περιορισμούς. Έτσι, η σκέψη μας μπορεί να παρεκτραπεί και να παρεκκλίνει κάθε λογικής, αλλά ακόμη και αυτή η συνθήκη μπορεί να μας βοηθήσει στο να φανταστούμε, να επινοήσουμε και να δημιουργήσουμε. Να ξεφύγουμε από τα τετριμμένα και να αφήσουμε τον εαυτό μας να δημιουργήσει νέα δεδομένα. Αυτές οι σκέψεις μπορεί και να μας οδηγήσουν σε κάτι καινούργιο και ίσως πρωτοπόρο. Εξάλλου, και πολλοί καλλιτέχνες, όπως για παράδειγμα οι μεγάλοι ζωγράφοι, αφήνοντας το νου τους να περιηγηθεί σε νέα μονοπάτια, κατάφεραν να δημιουργήσουν νέες τάσεις και ρυθμούς οι οποίοι μετέπειτα θεσπίστηκαν ως νέα κινήματα και κατάφεραν να σημαδέψουν μια ολόκληρη εποχή. Σε πολλές περιπτώσεις το όνομά τους έγινε συνώνυμο μιας ολόκληρης περίοδού. Όπως για παράδειγμα, η τεχνοτροπία του κυβισμού που ανέπτυξε πρώτος ο ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο το 1907 και μετέπειτα βασίστηκαν κι άλλοι ζωγράφοι. Αυτό αποτελεί παράδειγμα ελευθέριάς της σκέψης που εξιτάρει την φαντασία, με αποτέλεσμα την δημιουργία και γέννηση μια καινούργιας ιδέας. Για παράδειγμα, προγενέστερα το 1901, ο Πικάσο είχε αφήσει ξανά στο στίγμα του με την μπλε η γαλάζια περίοδο που τα έργα του χαρακτηρίζονται από μπλε αποχρώσεις, και συμβολίζουν μια συναισθηματικά φορτισμένη περίοδο στη ζωή του. Η σκέψη του, στην 2η περίπτωση ήταν βαθιά επηρεασμένη από την συναισθηματική φόρτιση που τον διακατείχε.
Η ελευθέρια της σκέψης αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά που δίνει στον άνθρωπο το έναυσμα να προχωρήσει, να δημιουργήσει, να αισθανθεί, να αγαπήσει ή ακόμη και να νοσταλγήσει. Πολλές φορές προσωπικά μας βιώματα μας δίνουν την ώθηση να προχωρήσουμε μπροστά. Η σκέψη μας βοηθά να αναλύσουμε, να κάνουμε μια εκτίμηση της κατάστασης και να μάθουμε από τα λάθη μας. Πολλοί επιτυχημένοι επιχειρηματίες σήμερα, κάποτε διένυαν τα πρώτα τους βήματα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, σε μια πραγματικότητα που ίσως να φάνταζε δυσοίωνη ή και ακατόρθωτη. Εξάλλου, όπως είπε και ο επιτυχημένος Αμερικανός Ηθοποιός, Mickey Rooney: ‘Πάντα περνάς από την αποτυχία στο δρόμο για την επιτυχία’.
Εν κατακλείδι, η δύναμη της σκέψης μας βοηθά να ανασκοπούμε τα βιώματα μας ή τα βιώματα άλλων, εφόσον, είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο, είμαστε αποδέκτες των γεγονότων γύρω μας. Αναλύοντας την κάθε πληροφορία είμαστε σε θέση να καταλήγουμε στα προσωπικά μας συμπεράσματα και να αναδιαμορφώνουμε τον τρόπο σκέψης μας.