Σύμπλεγμα (Complex) = Τοξικότητα + Συναισθηματική κούραση
Share This Article
Οι δύσκολες συμπεριφορές συναντιούνται συχνά-πυκνά δίπλα μας, είτε σε φίλους είτε σε συνεργάτες. Κάποιες από αυτές τις δύσκολες συμπεριφορές όταν τις ζούμε συνεχόμενα, όμως, μας κουράζουν και μας δημιουργούν δυσφορία, άγχος και εκνευρισμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απομακρύνουμε αυτές τις προσωπικότητες από την ζωή μας για να βρούμε πάλι την ηρεμία που αναζητάμε.
Το σύμπλεγμα (Complex)
Σύμπλεγμα στην ψυχολογία ορίζεται ένα «μοτίβο συναισθημάτων και συμπεριφορών που συνδέονται άμεσα με ένα συγκεκριμένο πρόβλημα». Αυτό πηγάζει από αποτυχίες ή τοξικές σκέψεις που κάνει ένα άτομο για τον ίδιο του τον εαυτό με αποτέλεσμα να εκδηλώνει αυτή την «δύσκολη συμπεριφορά». Ένα παράδειγμα τοξικής σκέψης είναι «είμαι κοντή και θα πρέπει να φοράω ψηλοτάκουνα για να νιώθω ψηλή».
Αν αναλύσουμε την παραπάνω φράση θα διαπιστώσουμε , πρώτον, ότι από μόνη της είναι τοξική. Δεύτερον, δεν περιέχει καμία θετική δήλωση, διότι όταν σκέφτεσαι θετικά για τον εαυτό σου τον αγαπάς ταυτόχρονα. Τρίτον, σαμποτάρεις τον εαυτό σου, δηλαδή δεν χρειάζεται να φοράς ψηλοτάκουνα για να αρέσεις σε εσένα, αγαπάμε αυτό που είμαστε με αυτά που μας έδωσε η ίδια η φύση. Τέταρτον, πάντα μέσα από την εμπειρία μου, έχει αποδειχθεί ότι είναι τοξικό όταν προσπαθούμε να αρέσουμε στους άλλους ή να κάνουμε τα χατίρια των άλλων, όταν εμείς δεν θέλουμε.
Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω, και προπαντός «το ότι δεν αγαπάμε αυτό που είμαστε», μας κάνει να αναπτύξουμε αυτή την αποκαλουμένη «δύσκολη συμπεριφορά» προς τους άλλους.
Μερικές «δύσκολες συμπεριφορές» που μπορεί να αναπτύξουμε είναι νευρικότητα/επιθετικότητα, ευθιξία και η συνήθεια να μην αναλαμβάνουμε τις ευθύνες στις πρωτοβουλίες μας.
Η επιρροή του συμπλέγματος στις ανθρώπινες σχέσεις
Όπως όλες οι αρνητικές συμπεριφορές, έτσι και τα συμπλέγματα τείνουν να φθείρουν ψυχολογικά και να έχουν επιβλαβείς επιδράσεις στους ανθρώπους. Αυτό γίνεται διότι ένα άτομο με κόμπλεξ δημιουργεί ένα τοξικό περιβάλλον όπου και να βρίσκεται, είτε στην εργασία είτε στην προσωπική του ζωή. Πιο συγκεκριμένα, το περιβάλλον αυτό δημιουργείται από την ανασφάλεια του ιδίου του ατόμου, τις επικρίσεις που κάνει για τα πάντα και την απόρριψη που παρουσιάζουν σε συνεργάτες και συντρόφους. Εν συνεχεία, το τοξικό περιβάλλον και η συνεχής απόρριψη οδηγούν σε ψυχολογική κούραση (burnout) , με τελικό αποτέλεσμα να καταστρέφονται οι σχέσεις αυτών των ανθρώπων.
Το ψυχολογικό burn out ορίζεται ως η εξουθένωση που προκαλείται από την μακροχρόνια έκθεση σε στρες και πίεση. Συνήθως, εμφανίζεται σε άτομα που αντιμετωπίζουν απαιτητικές προσωπικές ή εργασιακές σχέσεις .
Η αντιμετώπιση του συμπλέγματος
Το κόμπλεξ δημιουργείται από την αρνητική εντύπωση που έχουμε για τον ίδιο μας τον εαυτό , με επακόλουθο να ανακυκλώνουμε την ίδια τοξική σκέψη για χρόνια. Ως αποτέλεσμα, δημιουργούμε μια συνειδητή πραγματικότητα που είναι λανθασμένη και φυτεύεται στο υποσυνείδητό μας. Στην περίπτωση του παραδείγματος που αναφέρθηκε παραπάνω, το λάθος είναι ότι δεν ψηλώνουμε με τα ψηλοτάκουνα όπως θέλουμε να πιστεύουμε, αλλά γίνεται έτσι προσπάθεια να δώσουμε μια τέτοια εντύπωση στους γύρω μας αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό.
Για να σκεφτούμε με τον σωστό τρόπο , αρχικά, πρέπει να κατανοήσουμε κάποια πράγματα ότι δεν αλλάζουν εύκολα. Αν δεν αλλάζει κάτι, θεμιτό είναι να το αγκαλιάσουμε ,γιατί, απλά, έτσι μας ευλόγησε η φύση. Από την άλλη, αν αλλάζει, προσπαθούμε να βρούμε τον σωστό τρόπο και να το αλλάξουμε σιγά σιγά. Αρχίζουμε να κάνουμε θετικές δηλώσεις στον εαυτό μας, λέγοντας, για παράδειγμα, «το ύψος δεν με περιορίζει από το να έχω μια θαρραλέα προσωπικότητα». Αν δεν μπορείτε να την κάνετε στο μυαλό σας αυτή την θετική δήλωση, μπορείτε να την γράφετε κάθε μέρα σε ένα ημερολόγιο. Η επανάληψη θα σας βοηθήσει να την κατανοήσετε και να την κάνετε κτήμα σας. Οι θετικές δηλώσεις του τύπου «αξίζουμε τα καλύτερα» μας φέρνουν πιο κοντά στο να αγαπήσουμε εμάς και το πως είμαστε, να αγαπήσουμε τα ελαττώματά μας και να προχωρήσουμε αισιόδοξα μπροστά.
Κανένα δημιούργημα στην φύση δεν φτιάχτηκε με τελειότητα. Δεν χρειάζεται να αρέσουμε στους άλλους για να αρέσουμε στον εαυτό μας. Πάντα υπάρχει μια χαραμάδα, όμως, βελτίωσης προς το καλύτερο για όλα.
Επειδή η παραπάνω λύση είναι μια απλή προσέγγιση που στην ουσία βοηθάει στην αναγνωσιμότητα του προβλήματος και υπάρχει περίπτωση να μην δώσει την λύση στο πρόβλημα, αν την εφαρμόσετε και δεν αποδώσει μπορείτε, απλά, να απευθύνεται σε κάποιον επαγγελματία, διότι κάποια πράγματα είναι βαθύτερα φυτεμένα στο κεφάλι μας και χρειάζονται περισσότερο χρόνο και μεγαλύτερη προσπάθεια για να λυθούν.
Εν κατακλείδι, αγαπήστε τα ελαττώματά σας, διότι είναι αυτά που σας κάνουν ξεχωριστό και μοναδικό άνθρωπο.
Πηγή: tlife.gr