Μια ενδοσκόπηση στην ανθρώπινη σκέψη
Share This Article
Σε καταστάσεις αποτυχίας τείνουμε να ρίχνουμε την κατηγορία του «ποιός φταίει» σε εμάς ή , καλύτερα, στον εαυτό μας. Επίσης, το ίδιο συμβαίνει όταν νιώθουμε ενοχές για μια σύγκρουση η οποία συνέβη αναμεσά σε εμάς και σε ένα αγαπημένο μας άτομο ή έχοντας δυσαρεστήσει άλλους που δεν τους κάναμε το χατίρι. Αυτό τείνει να καταλήγει σε μια μάχη ανάμεσα στον καλό και τον κακό μας εαυτό, το οποίο καταλήγει να είναι τοξικό για εμάς.
Πως, όμως, συμβαίνει αυτό;
Όλα συμβαίνουν μέσα στο κεφάλι μας και είναι αποτέλεσμα του πως είμαστε «φτιαγμένοι».
Τι συμβαίνει μέσα στο κεφάλι μας;
Η ενοχή και η απογοήτευση (η οποία προκαλείται μετά από την σύγκρουση ή την αποτυχία) είναι συναισθήματα που παράγονται στο μεταιχμιακό σύστημα. Όμως, μετά τα συναισθήματα, έρχονται οι «δεύτερες σκέψεις». Αυτές οι δεύτερες σκέψεις που παράγονται μετά την εκδήλωση των συναισθημάτων ανήκουνε στην λογική, η οποία παράγεται σε διάφορα κέντρα του προμετωπιαίου λοβού. Τέλος, είναι χρήσιμο να τονιστεί ότι σε κάποια δυσάρεστα γεγονότα αντιδράμε αυτόματα. Αυτές οι αυτόματες αντιδράσεις παράγονται από το υποσυνείδητο και δεν ελέγχονται από την λογική, οπότε πολλές φορές δεν έχουμε καν την αντίληψη ότι θα εκδηλώσουμε αυτή την αυτόματη συμπεριφορά. Μια τέτοια αυτόματη αντίδραση θα μπορούσε να είναι ο θυμός μετά από κάποιον κακό σχολιασμό.
Για να μην μπερδευτούμε με τις διάφορες έννοιες που γίνονται χρήση στο κείμενο ,παρακάτω γίνεται παράθεση των συνώνυμων εννοιών.
Η ροή της σκέψης
Αρχικά, το ερέθισμα δημιουργείται από τα αισθητήρια όργανα της όρασης, της αφής και της ακοής. Έπειτα, μέσων των νευρώνων, μεταδίδεται στον εγκέφαλο και ενεργοποιείται το μεταιχμιακό σύστημα ή το υποσυνείδητο (ανάλογα με την ένταση του γεγονότος). Το υποσυνείδητο ενεργοποιείται συνήθως αν έχουμε βιώσει παρόμοια εμπειρία. Μετά την εκδήλωση του συναισθήματος πιάνει δουλειά η λογική (προμετωπιαίος λοβός- δεύτερες σκέψεις) που μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε, να αναλύσουμε και να βρούμε τα λάθη στο γεγονός αυτό.
Ισορροπία ανάμεσα στον καλό και τον κακό μας εαυτό
Ένας πόλεμος από μόνος του αποτελεί ένα τοξικό γεγονός, πόσο μάλλον αυτός να συμβαίνει μέσα στο κεφάλι μας. Για να επέλθει η ειρήνη, πρέπει να επέλθει και η «συναισθηματική ισορροπία» ανάμεσα στα συναισθήματα και την λογική.
Πως θα συμβεί αυτό;
Αρχικά, πρέπει να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά μας, να αφήσουμε την λογική να πιάσει δουλειά και να ξεχωρίσει τα αρνητικά από τα θετικά. Έπειτα, να επικεντρωθούμε στα θετικά, γιατί αυτό θα μας κάνει να δούμε πιο καθαρά τις εφικτές λύσεις στο υπάρχον πρόβλημα. Ανέλυσε το «πώς» δημιουργήθηκε το πρόβλημα, βελτίωσε την αρχική σου προσέγγιση σε αυτό και ζήτησε συμβουλές από φίλους ή πιο εμπείρους συνανθρώπους σου. Στο τέλος, είναι σίγουρο, θα λάβεις την σωστή απόφαση και θα καθαρίσεις το μυαλό σου από τις τοξικές σκέψεις.
Ένας πόλεμος ανάμεσα στην λογική και στο συναίσθημα δεν καταλήγει πάντα σε ειρήνη. Αποτελεί για όλους μια καθημερινή μάχη. Η καλύτερη προσέγγιση είναι να εστιάσεις στην λογική και όχι να ενεργείς με το συναίσθημα. Αγάπησε αυτό που είσαι, δηλαδή τον καλό και τον κακό εαυτό σου και δώσε ώθηση και προτεραιότητα στον καλό σου εαυτό , ο οποίος θα είναι πάντα εκεί για να σε συμβουλέψει σωστά.