Τραυματισμός εγκεφάλου και συμπεριφορά
Share This Article
Ο εγκέφαλος, ως γνωστόν, είναι το όργανο και το μέρος του σώματος που ελέγχει τις περισσότερες λειτουργίες του σώματος, αν όχι όλες. Αποτελεί, ίσως, το πιο περίπλοκο όργανο του ανθρώπινου σώματος με την δικιά του φυσιολογία και δομή.
Τι γίνεται, όμως, αν αυτός τραυματιστεί; θεραπεύεται όπως τα άλλα μέρη του σώματος;
Η απάντηση είναι πως θεραπεύεται, αλλά σε μερικές περιπτώσεις ένας τραυματισμός μπορεί να αφήσει μόνιμες ζημιές σε κάποιον.
Πολλές φορές εξαρτάται σε ποιο μέρος του εγκεφάλου θα γίνει ο τραυματισμός και, ανάλογα το μέρος αυτό, μπορεί να έχουμε και επιπλέον “δυσλειτουργίες” που μπορούν να επηρεάσουν την συμπεριφορά ή την κίνηση του ατόμου.
Τραυματισμός και ψυχικές διαταραχές
Όπως αναφέραμε ένας τραυματισμός μπορεί να επηρεάσει τα υπόλοιπα συστήματα του σώματος και να φέρει αλλαγές στην συμπεριφορά ενός ατόμου, προκαλώντας του κάποιες “ψυχιατρικές δυσλειτουργίες” όπως είναι η παράνοια, η σχιζοφρένεια ακόμα και, σε μερικές περιπτώσεις, απώλεια ελέγχου των συναισθημάτων του.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αλλαγή συμπεριφοράς του Phineas Cage. O Phineas Cage ήταν εργάτης του σιδηροδρόμου στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Κατά τη διάρκεια εργασιών στο δίκτυο του σιδηροδρόμου δέχτηκε μια μεταλλική ράβδο στο κεφάλι, η οποία διαπέρασε τον προμετωπιαίο λοβό. Αρχικά, ο Phineas Cage ήτανε ένας ήρεμος και ευγενικός άνθρωπος, ενώ μετά το τραυματισμό έγινε απότομος και επιθετικός.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ένας τέτοιος τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει μία διπλή διαταραχή, δηλαδή μια διπλή διάγνωση “ψυχιατρικών δυσλειτουργιών” όπως είναι, για παράδειγμα, η σχιζοφρένεια και η παρανοϊκή συμπεριφορά.
Απεικονιστικός έλεγχος
Ο πιο συχνός έλεγχος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η αξονική τομογραφία (CT) ή η μαγνητική τομογραφία (MRI). Η μαγνητική τομογραφία δείχνει, με μεγάλη λεπτομέρεια, τις ζημιές που προκλήθηκαν στον εγκέφαλο μετά από ένα ατύχημα. Επίσης, αυτή χρησιμοποιείται σε έρευνες που εξετάζουν τις συμπεριφορές των ανθρώπων, καθώς δείχνει την ροή του αίματος προς τα κέντρα τα οποία είναι υπεύθυνα για αυτή την συμπεριφορά. Για παράδειγμα, όταν κάποιος είναι θυμωμένος το αίμα ρέει προς την αμυγδαλή του εγκεφάλου.
Σέ έρευνες που έχουν γίνει ανάμεσα σε υγιή άτομα και σε ψυχιατρικούς ασθενείς έχουν βρεθεί αρκετές διαφορές όσον αφορά την δομή του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, σε άτομα τα οποία πάσχουν από μανία παρατηρήθηκε μειωμένη δραστηριότητα στον προμετωπιαίο λοβό. Σε ασθενείς που πάσχουν από σχιζοφρένεια παρατηρήθηκε μειωμένη λευκή ουσία στον εγκέφαλο έναντι των υγιών ατόμων. Η λευκή ουσία συνδέεται με την δυνατότητα επεξεργασίας πληροφοριών και δεδομένων και συμβάλει στην σύνθεση της σκέψης.
Φαρμακευτική αγωγή
Όλοι οι ασθενείς με προβλήματα συμπεριφοράς, οι οποίοι έχουν διαγνωστεί με ψυχική διαταραχή, λαμβάνουν φάρμακα που περιλαμβάνουν ηρεμιστικά, φάρμακα που έχουν την τάση να καταστέλλουν την συμπεριφορά του ατόμου και αντιψυχωσικά φάρμακα.
Τα άτομα που έχουν υποστεί κάποιο τραυματισμό στον εγκέφαλο και έχουν διαγνωσθεί με κάποια ψυχική διαταραχή κρίνεται σωστό να λαμβάνουν επιμελώς την φαρμακευτική αγωγή χωρίς να τη διακόπτουν.
Εν κατακλείδι, ο εγκέφαλος, αν τραυματιστεί, μπορεί να αφήσει μόνιμες βλάβες τόσο στη συμπεριφορά, όσο και στο σώμα του ανθρώπου. Δεν υπάρχει, προς το παρόν, κάποιου είδους θεραπεία η οποία θα θεραπεύσει εντελώς τις εγκεφαλικές βλάβες. Βλέποντας, όμως, αισιόδοξα το μέλλον και με την πρόοδο της τεχνολογίας φαίνεται το ποιά πράγματα θα βελτιωθούν σε αυτόν το τομέα τα επόμενα χρόνια.
Πηγες: