Το συναίσθημα του θυμού και η διαχείρισή του
Share This Article
Όλοι γνωρίζουμε τι είναι ο θυμός. Ο θυμός είναι αυτό το συναίσθημα που αναβλύζει από μέσα μας. Είναι αυτό το συναίσθημα που κάνει τη καρδιά μας να πάλλεται δυνατά και την επιδερμίδα μας να ηλεκτρίζεται. Πολλές φορές πυροδοτείται από εξωτερικές καταστάσεις, όπως ,για παράδειγμα, όταν νιώθουμε αδικημένοι ή όταν κάποια κατάσταση εξελίχθηκε άσχημα για εμάς και είχε ως αποτέλεσμα να νιώσουμε θυμό. Ο θυμός ,όμως, θέλει προσοχή στην διαχείρισή του καθώς ,όπως έγραψε και ο ψυχολόγος Daniel Goleman στο γνωστό του βιβλίο «η συναισθηματική νοημοσύνη στο χώρο εργασίας», είναι αυτό που ,πολλές φορές, μπορεί να μας κάνει να καταστρέψουμε καταστάσεις και ευκαιρίες.
Η δημιουργία του θυμού
Ο θυμός είναι μια συναισθηματική κατάσταση η οποία διακυμαίνεται από έναν ήπιο εκνευρισμό έως μια απρόβλεπτη οργή. Παρόλα τα παραπάνω, ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα και δημιουργείται ,κυρίως, όταν προσβάλουν είτε τις αρχές μας είτε το «εγώ» μας.
Το να εκφράσουμε αυτόν ή την απογοήτευση μας είναι απόλυτα φυσιολογικό όσο και η κοινή γνώμη να θέλει να μας επιβάλει το αντίθετο. Το να καταπιέσουμε ένα τόσο δυνατό και αρχέγονο συναίσθημα μπορεί να αποδεχθεί ,εκ των υστέρων, για εμάς καταστροφικό. Χωρίς ,όμως, αυτό να σημαίνει ότι μπορούμε να ξεσπάμε κάθε φορά σε άτομα που δεν έχουνε καμία σχέση με την αιτία του. Το σωστό είναι να τον διαχειριστούμε με λογική και ηρεμία. Η καλύτερη λύση είναι να τον εκφράσεις με επιχειρήματα στο άτομο που ευθύνεται. Τέλος, αν μια κατάσταση σε έκανε να χάσεις τον αυτοέλεγχό σου, μην τα βάλεις με εσένα. Απλά βρες την αίτια του λάθους και ,αν μπορείς, απλά διόρθωσε το ή ,ιδανικά, μάθε από αυτό.
Η φυσιολογία του θυμού
Τα συναισθήματα, όπως και ο θυμός, παράγονται στον εγκέφαλο. Πιο συγκεκριμένα στο τμήμα του που ονομάζεται αμυγδαλή. Η αμυγδαλή είναι εκείνο το μέρος του εγκέφαλου που εντοπίζει και ελέγχει τις απειλές όταν αυτές παρουσιαστούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όταν κάποιος προσβάλει τις αρχές μας ή όταν νιώσουμε οτι αδικούμαστε τότε ενεργοποιείται αυτό το κέντρο με την εκδήλωση του θυμού. Μάλιστα είναι τόσο γρήγορο και δυνατό που ο προμετωπιαίος λοβός (το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη σκέψη και την κρίση) δεν προλαβαίνει να το ελέγξει. Έπειτα, μετά την εκδήλωση του θυμού, η λογική πιάνει δουλειά με αποτέλεσμα να μπορέσει να ελέγξει και να τιθασεύσει τον θυμό πριν την ενστικτώδη εκδήλωσή του.
Διαχείριση του θυμού μας
Σκέψου πριν μιλήσεις
Όταν μία κατάσταση μας εκνευρίζει, πάρτε μια βαθιά αναπνοή για να ηρεμίσετε, ώστε να μην απαντήστε στον θυμό με θυμό, διότι η κατάσταση μπορεί να «ξεφύγει». Βάλτε τις σκέψεις σας σε μία σειρά και απαντήστε εύστοχα στα λόγια που σας εκνευρίσανε. Απαντώντας με ηρεμία μπορεί να ηρεμίσει την τεταμένη αυτή στιγμή.
Πάρε το χρόνο σου
Μετά από αυτό το συναίσθημα του θυμού μπορείς να αποχωρήσεις από τη σκηνή της σύγκρουσης. Κάνε ένα διάλειμμά και κάνε θετικές σκέψεις, όπως είναι αυτή της αγκαλιάς ενός αγαπημένου σου προσώπου. Υπάρχει περίπτωση και ο χώρος που βρίσκεσαι να σε προκαλεί ο ίδιος εκνευρισμό, οπότε η απομάκρυνση από την σύγκρουση και το χώρο αυτό είναι η καλύτερη επιλογή.
Όταν ηρεμήσεις, εξέφρασε τις ανησυχίες σου
Εφόσον έχεις ηρεμήσει και έχεις καταφέρει να κατευνάσεις το θυμό, εξέφρασε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς σου στο άτομο που τον προκάλεσε.
Εξέφρασέ τες με επιχειρήματα. Αν έχεις θυμώσει από κάποια ατυχία δεν υπάρχει καλύτερο από το να αποδεχτείς το γεγονός και να συνεχίσεις, αν μπορείς, να το διορθώσεις.
Χρησιμοποίησε το χιούμορ για να μειώσεις την ένταση
Το χιούμορ μπορεί να μειώσει την ένταση αυτής της τεταμένης κατάστασης και να βοηθήσει εσάς και το «θυμωμένο άτομο» να ηρεμήσετε. Ως λογικό επακόλουθο είναι να μιλήσετε ανοιχτά με το «θυμωμένο» άτομο για τις διαφορές σας με πλήρη ειλικρίνεια και ηρεμία. Αυτό ίσως τονώσει την σχέση σας.
Σημείωση: η χρήση χιούμορ σε μία τεταμένη κατάσταση μπορεί να είναι δείγμα υψηλής συναισθηματικής νοημοσύνης.
Μην κρατάς κακίες
Η συγχώρεση είναι ένα ισχυρό εργαλείο. Αυτή βοηθάει ειδικά εμάς να προχωρήσουμε και να αφήσουμε αυτή την τεταμένη κατάσταση πίσω. Επίσης, η αποδοχή μιας κατάστασης που μας εκνεύρισε έχει την ίδια δύναμη με την συγχώρεση. Η αποδοχή μιας κατάστασης συνιστάται ειδικά όταν μια κατάσταση δεν αλλάζει εύκολα.
Οι «θυμωμένοι» άνθρωποι
Σίγουρα μερικές καταστάσεις είναι δύσκολο να τις αποδεχθείς ή να συγχωρέσεις κάποιους ανθρώπους, αλλά η χρόνια έκθεση στον θυμό ανοίγει άλλες πόρτες, όπως η πόρτα της κατάθλιψης.
Εάν και ,έως τώρα, έχουμε αναφέρει μόνο την φύση του θυμού και στο πώς μπορούμε εμείς να τον διαχειριστούμε, πολλές φορές καλούμαστε να διαχειριστούμε και τον θυμό των συνανθρώπων μας.
Όλοι έχουμε αποκαλέσει κάποιους «θερμόαιμους» διότι θυμώνουν εύκολα. Αυτοί οι άνθρωποι τείνουν να μην μπορούν ,γενικώς, να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους και ,ειδικά, ένα συναίσθημα τόσο δυνατό σαν τον θυμό, με αποτέλεσμα να γίνονται «φωνακλάδες» με εριστική συμπεριφορά. Με άλλα λόγια, αυτοί έχουν μηδενική ανοχή στις απογοητεύσεις ή σε καταστάσεις πίεσης. Μην φοβάσαι τις φωνές και τις απειλές των «φωνακλάδων» διότι αυτοί σπάνια κάνουνε τα λόγια τους πράξεις.
Tέλος, μία έρευνα έχει δείξει ότι μερικοί άνθρωποι γεννιούνται θυμωμένοι, δηλαδή το να είσαι «θερμόαιμος» έχει κληρονομικό χαρακτήρα.
Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε αυτούς τους ανθρώπους;
Απομακρύνσου συναισθηματικά από την τεταμένη στιγμή
Κράτησε μία τυπική στάση απέναντι στο άτομο το οποίο καλείσαι να αντιμετωπίσεις. Η τυπική αυτή στάση σε προστατεύει από το να θυμώσεις και εσύ. Επιπλέον, μας βοηθά να διαχειριστούμε λογικά αυτή την στιγμή και να την μετατρέψουμε σε παραγωγική. Το στοιχείο της επιτυχίας είναι να μην απαντήσετε με θυμό.
Προσπαθήστε να ηρεμήσετε το «θυμωμένο» άτομο
Το να ηρεμήσετε το άτομο αυτό απαιτεί μεγάλη ψυχραιμία από εσάς. Αρχικά, κάντε του ερωτήσεις για να βρείτε την αίτια του θυμού του. Δείξτε ενσυναίσθηση και κατανόηση για τα προβλήματά του. Εάν πιστεύετε ότι έχει άδικο, καθοδηγήστε τον με ήρεμο τρόπο στο να εντοπίσει και αυτός το λάθος του.
Απαντήστε έξυπνα και μείνετε ήρεμοι στις απειλές
Οι «θυμωμένοι» άνθρωποι έχουν την τάση να μειώνουν τις καταστάσεις και τους ανθρώπους γύρω τους, λέγοντας λόγια με απειλές. Μην ανταποκριθείτε σε αυτές ακόμα και αν είναι παράλογες. Θέλουνε να επιβληθούν ειδικά σε μέρη που νομίζουν ότι έχουν εξουσία.
Μείνετε ήρεμοι και απαντήστε όσο μπορείτε με λογική και επιχειρήματα. Σκεφθείτε κάτι έξυπνο ώστε να φέρετε δίκιο προς το μέρος σας. Το να έχεις νοητική διαύγεια εκείνη την στιγμή σε βοηθάει να σκεφτείς γρήγορα και λογικά. Να θυμάστε, μην απαντήσετε με αυτοσαρκασμό, διότι μπορεί να εκνευρίσει περισσότερο το «θυμωμένο» άτομο.
Βρείτε την αιτία του προβλήματος
Μετά από έναν ενδελεχή και τεταμένο διάλογο ,και εφόσον έχεις βρει την αιτία του θυμού, προσπάθησε να βρεις μία λύση στο πρόβλημά του. Κάντε χρήση φράσεων όπως « κατανοώ τον θυμό αλλά είναι καλό να….» ή «καταλαβαίνω πως νιώθεις, αλλά θα ήτανε προτιμότερο να…». Η ενσυναίσθηση σε αυτή την περίπτωση σας βοηθά να έρθετε γρηγορότερα σε συμβιβασμό.
Μην επανέλθετε στο θέμα
Η περαιτέρω ανάλυση θα κουράσει το «θυμωμένο» άτομο και ίσως το εξοργίσει παραπάνω. Το να αλλάξεις θέμα αποσπά την προσοχή του και το ηρεμεί. Επίσης, βοηθά και εσένα να βάλεις μια τελεία και να συνεχίσεις.
Η διαχείριση του «αρχέγονου θυμού» απαιτεί ,όπως είπαμε, να έχουμε υψηλή συναισθηματική δεξιότητα καθώς και λογική. Επειδή αν αντιδράσουμε συναισθηματικά στο θυμό είναι καταστροφικό, το μυστικό σε αυτή την περίπτωση είναι η ηρεμία και η λογική. Σίγουρα ο θυμός δεν εξαφανίζεται, αλλά μπορεί να γίνει διαχειρίσημος έως ένα βαθμό. Τέλος, τα παραπάνω αποτελούν απλά μια συμβουλή στο να κατανοήσετε «τι είναι ο θυμός» και πως μπορείτε να τον διαχειριστείτε. Αν υπάρχει περίπτωση κάποιο γνωστό σας άτομο να έχει σοβαρά προβλήματα στην διαχείρισή του, τότε θα ήτανε σωστό να τον παροτρύνετε να συμβουλευτεί έναν ειδικό για να τον βοηθήσει.
Πηγές: mentalhelp.net