Μπαίνοντας στα παπούτσια των άλλων
Share This Article
Σηκώνοντας το βλέμμα μας και παρατηρώντας τον κόσμο γύρω μας πώς κινείται και λειτουργεί, βλέπουμε συνανθρώπους μας να είναι απορροφημένοι και χαμένοι σε μια δικιά τους πραγματικότητα. Μερικοί από αυτούς είναι πνιγμένοι στην ρουτίνα τους, φουσκωμένοι από τα προβλήματά τους ή ,απλά, δεν είναι ικανοποιημένοι από την ζωή τους. Τους παρατηρούμε να περπατάνε σκεπτόμενοι και ,μερικές φορές, παραμιλούνε στον διάβα τους. Ίσως εκείνη την στιγμή αναλογιστούμε ποια μπορεί να είναι τα προβλήματά τους ή ,σε άλλες περιπτώσεις, να βιαστούμε και να τους κρίνουμε αρνητικά.
Γιατί, όμως, να τους κρίνουμε αρνητικά;
Το σίγουρο είναι ότι δεν ξέρουμε ούτε τον λόγο που είναι έτσι ούτε ,καν, ποια είναι η ιστορία τους ή το όνομά τους.
Τι και αν αυτοί οι συνάνθρωποί μας είναι συνάδελφοί μας, γνωστοί μας ή φίλοι μας;
Όταν ξέρουμε κάποιον είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι με το βάρος που σηκώνει στους ώμους του και δεν βιαζόμαστε να τον κρίνουμε.
Συμπάθεια ή Ενσυναίσθηση
Αυτές οι λέξεις μοιάζουν πάρα πολύ μεταξύ τους. Αρκετοί από εμάς τις μπερδεύουν διότι έχουν την ίδια έννοια.
Συμπάθεια σημαίνει οτι δείχνεις την καλή σου διάθεση στους άλλους με φιλικότητα και ευγένεια, ενω ενσυναίσθηση είναι όταν νοιάζεσαι πραγματικά για τα προβλήματα του άλλου και ανταλλάσσετε συναισθήματα, όπως είναι αυτά της λύπης, της συμπόνοιας και της χαράς. Κύριο στοιχείο της ενσυναίσθησης είναι ότι καταλαβαίνουμε πλήρως τα συναισθήματα του άλλου και προσπαθούμε να του δώσουμε συμβουλές για την διαχείρισή τους.
Δείχνοντας ενσυναίσθηση στα προβλήματα των άλλων
Δείχνοντας ενσυναίσθηση στα προβλήματα των άλλων σε βοηθά να αντιληφθείς τα προβλήματά τους. Δείχνεις τη συμπόνια σου και μιλάς με λόγια τα οποία εκφράζουν συναισθήματα. Δεν είναι κακό να δείξεις την λύπη σου. Ίσα ίσα, δείχνει ότι αναγνωρίζεις τα συναισθήματά σου και ξέρεις να εκτιμάς την σοβαρότητα της κατάστασης.
Δείξε ενδιαφέρον για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει
Δώσε χώρο και χρόνο στον συνομιλητή σου για να εκφραστεί και να ανοιχτεί. Χρησιμοποίησε την ενεργό ακρόαση. Άκουσε προσεκτικά τι έχει να πει και κατανόησε τα λόγια του. Κάνε τις σωστές ερωτήσεις και ,όταν κατανοήσεις αυτά που είπε, δώσε και τις σωστές συμβουλές χωρίς να τον φέρεις σε δύσκολη θέση.
Δεν χρειάζεται ,όμως, να τα κάνεις δικά σου. Αυτό γιατί το να δείχνεις βαθιά συμπόνια στα προβλήματα του άλλου μπορεί να σε αποσυντονίζει από την δικιά σου πραγματικότητα, καθώς μπορεί να γίνει τοξικό για εσένα.
Το να δείξεις ενδιαφέρον και συμπόνια ενισχύει την σχέση σου με τον συνομιλητή σου και ,γενικότερα, τις κοινωνικές σου σχέσεις.
Χρησιμοποίησε σωστά την στάση του σώματός σου
Κατά την διάρκεια της συνομιλίας σου πρέπει να έχεις την σωστή στάση σώματος ώστε να δείχνεις ενδιαφέρον στα προβλήματα του συνομιλητή σου. Μην είσαι χαλαρός, αλλά να κρατάς μια στάση που να δείχνει ενδιαφέρον.
Η στάση αυτή ,καθώς και το βλέμμα σου, πρέπει να δείχνει ότι τον ακούς πραγματικά και ότι τον ακούς με όλη σου την συνείδηση. Ο συνομιλητής μπορεί να καταλάβει ότι δεν δείχνεις ενδιαφέρον ή αν το βλέμμα σου χάνεται στο χώρο ή αν βαριέσαι. Αν δεν έχεις όρεξη να ακούσεις τον άλλο, καλό είναι να μην μπεις στην διαδικασία ακρόασης και απέφυγέ τον ευγενικά .
Συνήθως αυτές οι βαριές συζητήσεις γίνονται τροφή για σκέψη. Μπορεί να σε κάνουν να σκεφτείς πώς θα αντιδρούσες εσύ σε ένα παρόμοιο πρόβλημα. Αυτό σε βοηθά να είσαι καλύτερα προετοιμασμένος όταν σου τύχει κάτι ανάλογο.
Είναι σοφό να μαθαίνεις από τις εμπειρίες των άλλων
Είναι αλήθεια ότι το να ακούσεις τον άλλον και να του δώσεις συμβουλές, πέρα από ενσυναίσθηση, απαιτεί και συναισθηματική αντοχή. Νοιαστείτε για αυτά που έχουν οι φίλοι σας να σας πουν καθώς ,πλέον, η σύμπονοια είναι προνόμιο και έχει αντικατασταθεί από την βιαστική κριτική που κάνουμε για τους άλλους, αλλά όχι για εμάς.
Πηγες: helpguide.org