Ξαναγράφοντας την ίδια σελίδα
Share This Article
Ο νους μας έχει την τάση να θυμάται τις δύσκολες ,βιωματικά, στιγμές και ,δη, αυτές που μας στιγματίσανε ψυχολογικά. Όποτε έρχεται στην μνήμη μας κάτι παρόμοιο που σχετίζεται με μια «αρνητική εμπειρία», νιώθουμε τόσο ευάλωτοι και φοβισμένοι που νομίζουμε ότι θα μας συμβεί ξανά.
Γιατί όμως ο νους έχει την τάση να θυμάται τις στιγμές που μας «λαβώσανε» ψυχολογικά;
Γνωρίζουμε ήδη ότι οι «αρνητικές αυτές εμπειρίες» αποθηκεύονται στο υποσυνείδητο μέσω της μνήμης. Η διαδικασία έχει ως εξής: όταν συμβαίνουν σημαντικά γεγονότα στην ζωή μας, τα οποία έχουνε μεγάλο αντίκτυπο επάνω μας και αυτά αποτυγχάνουν, έχουμε την τάση να τα αντιμετωπίζουμε με αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις. Αυτό έχει ως επακόλουθο να επαναλαμβάνουμε αυτές τις αρνητικές σκέψεις συνεχόμενα για μεγάλη χρονική περίοδο. Εν συνεχεία, η επανάληψη αυτών των αρνητικών σκέψεων αποθηκεύεται στην μακροχρόνια μνήμη και στο υποσυνείδητο ως κάτι άσχημο και κακό.
Δεν ευθύνεται η μνήμη ,απαραίτητα, για την επαναφορά αυτών των «αρνητικών εμπειριών», αλλά μπορεί να μας τα θυμίσουν κάποια άλλα πράγματα από το περιβάλλον μας.
Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να δώσουνε πολλά παραδείγματα. Το πιο ταιριαστό, ίσως, είναι ο σχολικός εκφοβισμός από τους συμμαθητές μας. Όταν ήμασταν παιδιά, όλοι είχαμε εκείνο το παιδί που μας φόβιζε με την συμπεριφορά του στο σχολείο, το οποίο είχε ,ως αποτέλεσμα, να κλειστούμε στον εαυτό μας και να μην μπορούμε αντιμετωπίσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Έτσι, εκείνη την στιγμή δημιουργήθηκε μια συνεχιζόμενη αρνητική σκέψη που θα μας ακολουθεί και τώρα ως ενήλικες. Έτσι, όταν βλέπουμε στο δρόμο κάποιο πρόσωπο που θυμίζει εκείνο τον «ατίθασο χαρακτήρα», μας προκαλείται ένα αρνητικό αίσθημα το οποίο μας φοβίζει υποσυνείδητα.
Τότε σαν παιδιά ,όμως, δεν είχαμε την ωριμότητα να αντιμετωπίσουμε αυτή την εμπειρία. Τώρα ,μεγαλώνοντας, μπορούμε να το κάνουμε, είτε μόνοι μας, είτε ζητώντας βοήθεια. Και όταν πάρουμε αυτή την απόφαση θα είναι η ώρα να ξαναγράψουμε αυτήν την σελίδα από την αρχή, χωρίς μουτζούρες αυτή την φορά
Aκούστε αυτο το άρθρο και σε podcast👇
Πως μπορείς να το καταφέρεις αυτό;
Σκέψου τι πυροδότησε αυτό το αίσθημα
Όλες αυτές οι αρνητικές σκέψεις, οι εμπειρίες ή τα βιώματα ,όταν επανέρχονται στο μυαλό μας, συνήθως πυροδοτούνται από αρνητικούς παράγοντες. Αυτοί οι παράγοντες συνδέονται ,άμεσα, με κάποιον τρόπο με τις «αρνητικές εμπειρίες» που είχαμε ζήσει. Αυτό ,συνήθως, μπορεί να είναι μια μυρωδιά, ένα παρόμοιο σκηνικό ή ακόμα ένα πανομοιότυπο πρόσωπο.
Όταν ξέρουμε τι πυροδοτεί αυτό το αρνητικό αίσθημα, τότε μπορούμε να ελέγχουμε καλυτέρα τα συναισθήματά μας και τις σκέψεις μας και να είμαστε καλύτερα οργανωμένοι στο να βρούμε μια λύση για το πως θα αντιμετωπίσουμε την αρνητική αυτή εμπειρία.
Βρες το θετικό σε αυτήν την εμπειρία (σκέψου διαφορετικά)
Όσο και αν ακούγεται παράξενο, υπάρχει πάντα κάτι θετικό σε αυτού του είδους τις εμπειρίες. Αντικαθιστώντας τα αρνητικά βιώματα με θετικές σκέψεις σε βοηθά ,την επόμενη φορά, να αντιμετωπίσεις πιο αποδοτικά το αίσθημα αυτό.
Σε μια έρευνα ,όπου οι συμμετέχοντες έπασχαν από κατάθλιψη και μετατραυματικό στρες, αντικατέστησαν τις αρνητικές σκέψεις με θετικές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή η αντικατάσταση είχε ,ως αποτέλεσμα, να θεραπευτούν από τις ασθένειες που τους βασάνιζαν και να ανακάμψουν σε πολλούς τομείς της ζωής τους.
Σκέψου θετικά συνέχεια
Εφόσον κατάφερες να αντισταθείς θετικά μια φορά στην αρνητική σκέψη, φυσικά μπορείς και να το ξανακάνεις. Όπως και τις αρνητικές σκέψεις τις επαναλαμβάνεις συχνά, μπορείς να επαναλαμβάνεις και τις θετικές. Η επανάληψη θα βοηθήσει την θετική σκέψη να αποθηκευτεί στην μακροπρόθεσμη μνήμη και το υποσυνείδητό σου. Αυτό θα έχει ,σαν αποτέλεσμα, κάποια στιγμή να κάνεις θετικές σκέψεις αυτόματα και να είσαι αισιόδοξος και γεμάτος αυτοπεποίθηση.
Μίλησε σε ένα επαγγελματία
Και αν δεν μπορέσεις να εφαρμόσεις τα παραπάνω, διότι δεν έχεις την ψυχική αντοχή να αντιμετωπίσεις τον φαύλο «σκοτεινό» κύκλο που βρίσκεσαι, ζήτα την βοήθεια από κάποιον ειδικό.
Αυτοί είναι καλά εκπαιδευμένοι στο να σε ακούσουνε και θα αλλάξουνε την οπτική με την οποία βλέπεις τον εαυτό σου και τα πράγματα. Θα σου δώσουνε νέες οπτικές καθώς και νέα εφόδια για να αντιμετωπίσεις τον σκοταδισμό σου.
Μην το δεις σαν στίγμα ή αδυναμία διότι δεν είναι. Είναι μια ειδική βοήθεια που θα σε βγάλει από τον «αυτοδημιούργητο σκοταδισμό» και θα σε επαναφέρει στην πραγματικότητα και στη χαρά της ζωής σου.
Πιστεύω ότι αν διαβάζεις αυτό το κείμενο, σημαίνει ότι έχεις πάρει την απόφαση να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τις παλιές αρνητικές εμπειρίες σου. Επειδή ,όμως, εσύ κρατάς το μολύβι, φρόντισε να την ξαναγράψεις αυτή την σελίδα σωστά.
Κανένας δεν είπε ότι είναι εύκολο να το κάνεις. Τουλάχιστον προσπάθησε να δείξεις σε αυτές τις αρνητικές σκέψεις από τι είσαι φτιαγμένος. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την ευτυχία μας μέσα από τις σκέψεις μας. Κάνεις δεν το έκανε τέλεια σίγουρα. Αυτοί που τα κατάφεραν να βγουν από το σκοτάδι τους ή την κατάθλιψή τους σίγουρα προσπάθησαν και αφοσιωθήκαν στο να βρουν την έξοδο, όπου και αν αυτή υπήρχε.
Πηγές: