Ξεκινώντας από τα χαμηλά προς τα ψηλά
Share This Article
Για να κάνεις μια ιδέα πραγματικότητα δεν χρειάζεται να παρατηρείς την σκάλα, αλλά να ξεκινήσεις από το πρώτο σκαλί και να την ανέβεις. Το πρώτο σκαλί ξεκινάει από τα χαμηλά και ,σιγά σιγά, θα φτάσεις στο τελευταίο.
Η αρχή της επιτυχίας
Το πρώτο σκαλί προς την πραγματοποίηση μιας ιδέας είναι να κατανοήσεις πως σκαλί- σκαλί θα την κάνεις να επιτύχει. Φαντάσου ότι οι μεγαλύτεροι κολοσσοί εταιριών γεννήθηκαν σε έναν υπολογιστή που βρισκόταν σε ένα γκαράζ. Ακόμα, όλοι μας έχουμε χτίσει την προσωπική μας ιστορία, την καριέρα μας ή την οικογένεια μας από το μηδέν. Όλοι μας μοχθήσαμε, ρίξαμε την απαιτούμενη δουλειά κι έτσι πέτυχαμε αυτό που οραματιστήκαμε.
Μια ιδέα είναι σωστό να αρχίσει από τα χαμηλά και, έπειτα, να πάει στα ψηλά, διότι, ανεβαίνοντας σιγά σιγά, κάνεις λάθη, βελτιώνεις τις αστοχίες και αποκτάς εμπειρία. Όλοι μαθαίνουμε από τα λάθη, τα όποια διορθώνονται στην συνέχεια, έως ότου αυτή η ιδέα να πραγματοποιηθεί. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ιστορία του συγγραφέα Dale Carnegie ο οποίος χρειάστηκε περίπου 15 χρονιά να γράψει και να εκδώσει το βιβλίο του με τίτλο «Πως να κερδίσεις τους φίλους σου και να επηρεάσεις τους ανθρώπους». Τελικά, αυτό είχε ως φυσικό επακόλουθο να πουλήσει 15 εκατομμύρια αντίτυπα.
Όλες οι ιδέες ακμάζουν όταν σε αυτά προστίθεται κάποια «αξία», οπού αξία μπορεί να οριστεί η προσωπική εργασία, ο χρόνος ή ακόμα και κάποιο χρηματικό ποσό.
Κάποιες φορές η ολοκλήρωση μιας ιδέας έρχεται όταν είναι η κατάλληλη στιγμή, για αυτήν, να επιτύχει. Διότι, για να υποστηρίζουμε ότι μια ιδέα θα έχει μεγάλη επιτυχία είναι ιδιαιτέρα επικίνδυνο, ειδικά όταν δεν έχει σχεδιαστεί με ακρίβεια. Όμως, την ξεκινάς με πλάνο και ,βήμα-βήμα, αυξάνει την αξιοπιστία της και τον δείκτη επιτυχίας της.
Πως το κανείς;
Αρχικά, για να ξεκινήσεις μια ιδέα, δεν πρέπει να μένεις στα λογία, αλλά πρέπει να τα κάνεις πράξη. Αυτό γιατί οι πολλά άτομα έχουνε την τάση να μένουν στα λόγια, παρόλο που μπορεί η ιδέα να είναι καινοτόμα. Διότι η δράση απαιτεί σκέψη, καθώς και σωματική και πνευματική κόπωση. Δεύτερον, σκέψου την ελάχιστη δυνατή επιτυχία που θα σου δώσει αυτή η ιδέα, έως όταν διαμορφωθεί ολοκληρωμένα στο μέλλον. Βαλέ το πάθος και τον μόχθο σου ώστε σιγά σιγά αυτή να φτάσει στην κορυφή.
Τρίτον, ποτέ μην σκεφτείς μια δεύτερη εκδοχή αυτής της ιδέας, διότι θα μπεις σε αμφιβολίες και ανασφάλειες. Οι καινοτόμες ιδέες έρχονται στο μυαλό μας ξαφνικά και πρέπει να εξελίσσονται όσο αγνά ήρθανε. Αργότερα, αναπτύσσονται με την γνώση και την εμπειρία που αποκτάμε πειραματιζόμενοί πάνω σε αυτές.
Τέταρτον, μην λες τι σκέφτεσαι και σχεδιάζεις σε πολλούς. Καλό είναι να κρατήσεις τις ιδέες σου σε στενά πλαίσια και να την εξελίσσεις μόνος σου ή με άτομα που έχουν την εμπειρία και την γνώση που απαιτείτε για να σε βοηθήσουν. Θα χρειαστεί, μερικές φορές να πάρεις δύσκολες αποφάσεις και ρίσκα. Αν καταλάβεις ότι ο άνεμος φυσάει ευνοϊκά, πάρε το ρίσκο ή τις αποφάσεις που πιστεύεις ότι θα σε ευνοήσουν.
Όπως πολύ εύστοχα έγραψε και η συγγραφέας Jocelyn K. Glei «Για να κάνουμε τις μεγάλες ιδέες πραγματικότητα, πρέπει να ενεργούμε, να πειραματιζόμαστε, να αποτυγχάνουμε, να προσαρμοζόμαστε και να μαθαίνουμε σε καθημερινή βάση». Μια ιδέα ξεκινάει από μικρές και στέρεες βάσεις και, σιγά-σιγά, εξελίσσετε σε πιο δημιουργική που ίσως αλλάξει τον ρου του κόσμου. Για να αποτελέσει παράγοντα επιτυχίας θα πρέπει να έχει και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Καμία ιδέα δεν γεννήθηκε άψογη. Έγινε στην πορεία με συγκέντρωση, εμπειρία και γνώση.
Πηγές: entrepreneur.com
Σειρά άρθρων: Κερδίζοντας το όνειρο