Κάνοντας πολλά πράγματα μαζί ίσως αποδειχθεί δημιουργικό
Share This Article
Πώς καταφέρανε κάποιοι άνθρωποι να μείνουνε στην ιστορία για αυτό που προσέφεραν; Η λύση κρύβεται στην τεχνική της «χρόνιας πολλαπλής ενασχόλησης», λέει ο συγγραφέας και οικονομολόγος Τιμ Χάρφορντ, που στην ουσία σημαίνει να ασχολείσαι με πολλά πράγματα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμα, ο ίδιος επισημαίνει ότι ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Κάρολος Δαρβίνος και ο Μάικλ Κράιτον βρήκαν την έμπνευση και την παραγωγικότητά τους μέσω της τεχνικής αυτής.
Η πολλαπλή ενασχόληση με πολλά πράγματα, συχνά, θεωρείται ως μια πράξη που φανερώνει έλλειψη σκοπού και συγκέντρωσης. Αυτό ,αυτόματα, θα σήμαινε ότι μόνο ορισμένες εργασίες θα μπορούσαν να εκτελεστούν κάθε φορά. Ως εκ τούτου, μπορεί να φαίνεται παράξενο για τους περισσότερους. Όμως η αναφορά του Tim Harford σε αυτήν την τεχνική έχει δείξει ότι η ενασχόληση με πολλά πράγματα για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει βοηθήσει τους ανθρώπους να γίνουν πιό δημιουργικοί και παραγωγικοί.
Πώς λειτουργεί η χρονιά πολλαπλή ενασχόληση;
Είναι σημαντικό να εκπαιδευτεί το μυαλό σε έναν συγκεκριμένο τρόπο σκέψης, ο οποίος θα συνδυάζει τη γνώση με τις τεχνικές που απαιτούνται για να πραγματοποιηθεί το αντικείμενο με το οποίο ασχολούμαστε. Οι γνώσεις από διαφορετικά πεδία βοηθάνε να γεννιούνται καινούργιες σκέψεις και ,εν συνεχεία, νέες ιδέες.
Για παράδειγμα, ο διάσημος Γερμανός επιστήμονας Άουγκουστ Κέκουλε κάποτε ονειρεύτηκε τα άτομα των διαφόρων χημικών στοιχείων να χορεύουν και να συνδέονται μεταξύ τους. Αυτό το όνειρο τον βοήθησε να ανακαλύψει την οργανική δομή του βενζολίου και ,επίσης, τον οδήγησε να κάνει πολλές ακόμα υποθέσεις ,ακόμα και όταν κοιμόταν. Ήταν η εκπαίδευση του μυαλού του που τον έκανε να δημιουργήσει μια ιδέα και να την εφαρμόσει ώστε να λύσει το εκάστοτε πρόβλημα.
Πολλές φορές, όταν δημιουργικοί άνθρωποι εργάζονται ταυτόχρονα σε διαφορετικά έργα, συχνά μπορεί να αντιμετωπίζουν την κατάσταση του «δημιουργικού μυαλού», όπου αισθάνονται κολλημένοι και δεν είναι σε θέση να σκεφτούν και να παράγουν ο,τιδήποτε γόνιμο. Η θεωρία του Τιμ Χάρφορντ προτείνει ότι πρέπει να επεκτείνουμε τα ενδιαφέροντά μας σε διάφορα πεδία και χώρους, έτσι ώστε σε περίπτωση που υποστούμε κάποιο «διανοητικό μπλοκ» να μεταβούμε σε άλλο πεδίο. Τέλος, αυτό μπορεί να φανεί ευεργετικό, διότι η ενασχόλησή μας με πολλά έργα ταυτόχρονα μπορεί να μας ανοίξει νέες προοπτικές εξέλιξης στην εργασία μας.
Ο φόβος της αποτυχίας τροχοπέδη της δημιουργικότητας
Πολύ συχνά καταλήγουμε να κολλάμε σε ένα σημείο, λόγω του φόβου της αποτυχίας. Επομένως θα ήτανε γόνιμο να αλλάξουμε την στάση μας προς αυτό ή να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας. Ακόμα και μια βόλτα στον κήπο μας ή το να απολαύσουμε την αγαπημένη μας μουσική μπορεί να μας δώσει την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να «ξεκολλήσουμε» από το σημείο αυτό. Μερικές φορές η έμπνευση έρχεται από εκεί που δεν το περιμένεις.
Συχνά, μια θεωρία ευρέως διαδεδομένη είναι πως ένα άτομο που είναι οργανωμένο και συγκεντρωμένο είναι από τα πιο παραγωγικά άτομα. Όμως αυτό δεν σημαίνει ,απαραίτητα, ότι είναι και δημιουργικό ή και το αντίστροφο η φράση «ακατάστατο γραφείο δείγμα μεγάλου μυαλού» φαίνεται να μην ισχύει πάντα.
Το να είσαι αποδιοργανωμένος και αναβλητικός δεν είναι παραγωγικό, διότι χάνεις αρκετό από τον παραγωγικό σου χρόνο καταλήγοντας να κάνεις μια δουλειά δυο φορές. Αντιθέτως, η οργάνωση, η πειθαρχία και η συγκέντρωση μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητά σου.
Η γρήγορη εναλλαγή μεταξύ διαφόρων ασχολιών μας εξαντλεί σωματικά, ενώ καθιστά σχεδόν αδύνατο να ολοκληρώσουμε το ο,τιδήποτε. Ο Χάρφορντ συνιστά ,σε βάθος χρόνου, να ασχολούμαστε με πολλά πράγματα ώστε ,με αυτό τον τρόπο, να αποφευχθεί το υπερβολικό στρες και να ενισχυθεί η συγκέντρωσή μας στον στόχο.
Σε αυτό το σημείο αξίζει μια μικρή αναφορά στον Κάρολο Δαρβίνο, ο οποίος χρειάστηκε σχεδόν 30 χρόνια για να ολοκληρώσει το βιβλίο του «η προέλευση των ειδών» που είναι η μεγαλύτερη ερμηνεία της θεωρίας της εξέλιξης. Την ίδια περίοδο ο Δαρβίνος έγραφε ,επίσης, ένα βιβλίο αφιερωμένο στον γιο του , καθώς και κάποια άλλα βιβλία σχετικά με τους γαιοσκώληκες, τη γεωλογία και την ψυχολογία. Ταυτόχρονα ,επίσης, εργαζόταν με διάφορα ακόμα έργα και συνέχιζε να εναλλάσσει ,διαρκώς, τις ασχολίες του.
Αν και δεν ξέρουμε ποτέ αν θα χρειαστεί να αναπτύξουμε μια χρόνια ενασχόληση, όπως κάνανε οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι στην ιστορία, ένα είναι σίγουρο. Η ταχεία ενασχόληση με πολλά και διαφορετικά πράγματα μόνο παραγωγική δεν είναι.
H xρόνια πολλαπλή ενασχόληση, αν την χρησιμοποιήσουμε σωστά, θα μας βοηθήσει να παράγουμε κάτι σημαντικό. Η εκπαίδευση του μυαλού μας και η πίστη μας σε αυτό που κάνουμε θα μας βοηθήσει να εξελίξουμε το εκάστοτε έργο μας ,καθώς και να εξελιχθούμε και εμείς οι ίδιοι μέσα από αυτό.
Πηγή: juliescaria.medium.com
Σειρά άρθρων: Χρήσιμα εργαλεία επιτυχίας
Εισαγωγικό άρθρο: Αναπτύσσοντας μια δεξιότητα